NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

01 februarie 2010

Despre (anumite) chinezarii


Te rade lumea ! Asta are mai mult chinezarii, ori e calic, ori e prost. Clar. Ei bine, o sa va povestesc despre cateva "chinese made" pe care le am si din experienta le-as putea recomanda si adeptilor "only Trade Mark".
Sa incep cu telescoapele alea prapadite de fibra, zise cateodata C compozit, dar de fapt sticla neaosa. De alea cu pretul din doua cifre. Daca dai pe o apa in care stii ca sunt pesti mari, daca de obicei sprijini batul de pereul din beton, sau de balustrade, daca dai noaptea cu multe bete si nu vrei sa le strangi cand te culci ca poti gasi la trezire namila agatata si obosita gata, ei bine, astea sunt betele care-ti trebuie. De preferat cu o lungime de 4 m, fiind folosite fara bambina, cu firul bine intins si la lungimea asta stau usor incovoiate. Actiunea nu conteaza, poti da si cu plumbi de 150 g. Pe curent mare, sub baraje pe canalul de fuga trebuie folosit lest greu de pana la 300 g, ce naiba sa faci cu un carbon de firma, ca daca ti-a dat un salau de macar 1 kil + lestul + forta curentului, iti face batul maruntele. Si iti permiti sa lansezi cu carbonul cu lest de, sa zicem 120 g ? De cate ori ? Pereul zgarie rau betele, mai ales cand trage sau e vant si cum...Noaptea le poti lasa cu momeala in carlig fara sa-ti fure batul (pestele). Simplu: le culci la baza pereului, sau a balustradei. Oricat de mare e monstrul nu poate decat sa ridice varful ei pana la marginea de sus a pereului, neputand sa-l rupa. Apoi va dormi si el pana dimineata. Bineinteles ca nu-s bune la orice fel de pescuit sau peste, dar pe unde merg eu, s-au dovedit net superioare oricaror bete de firma. Sunt fiabile, usor de reparat sau de inlocuit si de ce nu, low cost.
Un monofilament care prin caracteristici precum: rezistenta la rupere, UV, apa, noduri, durata de viata si ce o mai fi, este tot chinezesc, BESD- Thunder. La noi 6 lei rola de 150 m. L-am pus pe mulineta batului cu care dau la artificiale. Pentru asta folosesc acest fir la grosimea de 0,16 de multi ani si pot spune ca am prins cu el peste de 6 kile si l-am adus la mal (avat in curent !). Am dat si la clean, pastrav, stiuca, biban si la tot ce se repede la tinichele si plastice, l-am recomandat prietenilor, care au fost multumiti de el. Nu face inele, nu pluteste, nu putrezeste nici dupa un an, ramane flexibil, moale pana il schimbi. La stiuca de ex. nu faci jocul lingurii cu textil precum cu un astfel de mono. Si nu se rupe la peste mare fiindca primul lucru pe care-l faci cand ajungi pe balta e sa reglezi frana mulinetei destul de slaba. De fiecare data. Tot asa, tai 1,5 m si-l arunci, deoarece prin lansari repetate se va uza excesiv pe un segment de 0,5 m din cauza inelului de varf. Daca-l gasesti, incearca-l.
O chizarie ajunsa de pomina in cercul meu de pescari, e o rotativa prapadita. Nu se invarte paleta decat cand isi aminteste si i se stramba tija deseori, nici nu mai imi amintesc de pe unde am luat-o acum multi ani. Am gasit-o prin cioveie si am incercat-o intr-o doara la avat, fiindca are paleta mica, Ag si lest greu vopsit in alb. Ma nene, da avatul in ea ceva de speriat, n-o folosesc decat cand nu mai e alta sansa, ca sa n-o pierd cumva. Da` de ce o ia asa nu stiu, banui ca din cauza ca se roteste slab, mai sta...iar se roteste...Din cauza rotirii slabe, merge usor in apa si pot da si in amonte pe langa mal cu ea, lucru mare ! Imi vine sa rad cand mi-amintesc cum fac prietenii la pescuit cand vedem avatul si nu vrea: dau sa schimb tinicheaua si-i auzi "Atentie ca asta pune chinezaria !). Aka l-a si luat!
Starletii chinezesti sunt foarte buni, cu conditia sa fie proaspeti. Din cauza transportului si depozitarii indelungate, se mai duc, de, China e cam departe ! Totusi sa nu uitam ca atunci cand chinezii foloseau substante luminiscente noi aveam opaituri. Si italienii si alti mari producatori.
As putea sa lungesc pelteaua, dar o sa inchei cu cateva observatii "anti".Nu folositi linguri de stiuca, voblere, lampi de cap si articole de camping (si altele de care nu-mi aduc acum aminte) chinezesti. Nici momeli. Parerile pro si contra susnumitelor chinezarii, ar trebui sa fie bazate pe practica si observatie personala, sa fie argumentate, da, subiectiv, pentru ca orice cititor sa poata trage niste concluzii clare din experienta altora.
Fir (chinezesc) intins la max !

2 comentarii:

  1. salutare ducule..
    am si eu chinezarii care merg super bine,spre exemplu niste voblere mici,cumparate din Niro, cu care omor la biban ca la draci... Am observat ca si chinezariile nu mai sunt chiar chinezarii, firma Baracuda stiu ca facea import din china, acum sunt rivali puternici al altor firme de renume.Sunt fan Baracuda, au evoluat foarte mult in calitatea betelor si firelor. Bineinteles ca fiecare stie ce peste cauta si cu ce bat...
    Fir teapan...

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Marius
    ma bucur ca ma urmaresti. Firul ala de mai sus il folosesc doar la artificiale. Pentru natural, am pe artileria grea ONLY fir Trabucco S-force (nu T),0,30-0,35 bleu. Cel alb se intareste repede. Excelent 1 an, al doilea se mai rigidizeaza = change. Dar cu asta am curaj sa ma reped si la unu de o tona.
    Mai e o luna si firul va fi teapan !

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!