NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată

02 ianuarie 2013

Stiuca la cuptor, cu legume si ciuperci

stiuca la cuptor
    Pentru masa festiva de anul nou, am preparat niste marlite pe care le aveam la congelator, la tava, la cuptor, cu un adaos de legume si o garnitura de ciuperci. A iesit ceva foarte bun, sa va spun acum intreaga epopee a celor patru stiucute :

restul merg la tigaie
    Ingredientele folosite:
- 4 stiucute lungi cat tava de la cuptor, 300 ml ulei de masline (sau mai mult), 300 ml de vin alb demidulce, 3 lamai, 2 morcovi, 2 radacini patrunjel (sau pastarnac), 1 ardei gras, 1 ceapa mare, 1 telina mica, 7 - 8 rosii cherry, cateva masline, patrunjel si telina frunze, 1 capatana de salata verde,1 cutie de ciuperci taiate, 1 capatana de usturoi, sare si piper macinat si 2 foi de dafin.

asa arata curatate
    Intai curatam stiucile (stiuca). Daca sunt congelate ca in cazul meu, le lasam la dezghetat, dar nu total si le curatam de solzi. Pentru asta, e un mic truc, cel cu apa fiarta. Se pun doua - trei degete de apa intr-o tava lunga la fiert, o lasam pana da in clocot si apoi dam focul mic de tot. Muiem stiuca pe toate partile in apa fiarta (sa nu mai clocoteasca), apoi solzi se curata rapid si usor, in totalitate. Treaba e cu skepsis, daca sunt oparite mai mult decat trebuie, se va lua si pielea si stiuca despuiata nu mai face doi bani, spre deosebire de ...  Toata operatiunea de oparire, trebuie sa fie facuta in 3 - 4 secunde, eventual repetata pe portiuni mici.

stiucile pe masa de lucru
    Am curatat stiucile de solzi si mate, le-am lasat intregi, cu cap, coada si inotatoare, ca sa arate frumos, le punem 5 min la scurs sau le stergem si le dam sare.Acum ungem tava cu 1/2 din ulei si asezam stiucile usor distantate, le presaram nitel piper pe o parte, le intoarcem si le dam piper si pe partea asta. Stoarcem o lamaie intreaga bine, bine, peste toata adunarea, stropim cu tot vinul alb si mai rotim odata stiucile. Le lasam asa la marinat, pana taiem legumele. Tot acum dam drumul si la cuptor, la foc mediu, sa se incinga.

stiuca ramane vizibila
    Taiem morcovii si patrunjelul radacina in rondele subtiri, ceapa in solzi, ardeiul gras tot in solzi si telina cum o fi, scoatem samburii la masline si taiem jumate din rosiutele alea, pe din doua. Tocam si jumatate din frunzele de telina si patrunjel. Taiem o lamaie in rondele si pe acestea in doua. Acum incercam sa le punem pe rand, printre stiuci, pe langa ele si pe sub ele, eventual le mai rotim, dar sa ramana pestele mai deasupra, sa nu fie sufocat de legume. Ultimele sunt jumatatile de rosiute, pe deasupra. Mai dam un praf de sare si pe legume (sau nu), dupa gust.Tot acum turnam si restul de ulei si de vin, peste ele. Infigem prin colturi dafinul, dam o ploaie cu verdeata tocata si bagam tava la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ  80 min, da, 1 ora si 20 min, asta fiindca radacinoasele nu sunt fierte in prealabil. Nu mai umblam sa turnam zeama pe deasupra, ca e dificil si deranjam aranjamentul, oricum, zeama cuprinde bine tot continutul.

ce-o iesi...
    Intre timp, curatam usturoiul, il spargem si il amestecam cu ciupercile bine scurse de zeama, apoi il calim cu putin ulei, sa se inmoaie. Nu mai punem sare, ciupercile fiind scoase din saramura. Tocam si restul de verdeata (nu si salata).

miroase bine
    Buuun, a trecut timpul, pestele are o culoare aramie pe la bot si coada, am incercat doua rondele de morcov sa vedem daca s-au inmuiat, stingem focul, scoatem tava si o punem undeva la racit. Cand e suficient de racorita sa putem umbla cu compozitia, sau chiar racita de-a binelea, luam o paleta lunga sau ce o fi mai indemanos si scoatem stiucile, asezandu-le in unu sau doua platouri, pe care am pregatit asa, pe o parte, un pat de salata verde, pentru aspect. Apoi, pe partea ramasa libera, la dreapta si la stanga, punem legumele din tava, la gramada, dar sa fie toate si in spatiul din mijloc, punem ciupercile cu usturoi. Facem un decor, ceva cat de cat din rondele de morcov coapte, restul de rosii cherry - crude si din ultima lamaie, taiata tot asa, semirondele si in final, presaram restul de verdeata, asa, mai cu fereala sa nu acoperim frumusete de stiuci, mai ales capul sa se vada, sa nu spuna mesenii ca le-am facut vreun mai stiu eu ce peste prost, pe post de STIUCA !

si arata bine
   Se pot face n-spe combinatii de legume, eu asa le-am gandit, asa le-am facut si a iesit ceva foarte bun, aspectuos si nu chiar asa de greu precum pare cand citesti aici. La masa, se poate servi un vin alb demidulce, usor racit - pentru mesenii mai pretentiosi si doamne. Pentru cunoscatori, un strop de vodka bauta din ardei gras...

cazate pe platouri , la final





         Pai, ce sa va urez : La multi ani si Pofta buna !!!

Un comentariu:

  1. Sa iti dea dumnezeu sanatate, tata! cred ca asta e cea mai tare reteta de stiuca! ce mai apare pe net, sunt toate niste mizerii nascocite de "gospodine nemancate".
    Hai noroc si sanatate! Multumesc mult de reteta!

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!