NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

29 ianuarie 2012

Ceva cu fire, plumbi si monturi

Ravan la Troianu
    Fiindca tot ne plictisim pe acasa in acest sezon, hai sa va mai arat cate ceva din "ingineriile" mele. Or fi bune sau  nu, vedeti voi, eu le-am testat si merg.
  Pentru somn, de fapt somotei, fiindca la somnul mare, nu stiu daca rezista, o sa va arat o montura dubla, cu doua carlige, foarte avantajoasa atunci cand vrei sa incerci doua momeli diferite, sau cand in zona sunt diversi alti pesti mici, care "rod" momeala rapid. Eu pun de obicei, in functie de zona, buchet de rame si lipitoare neagra, sau buchet de rame si coropisnita.
  Schema e simpla : o struna mai lunga, de 35 cm si una scurta, de 15 cm, legate de varteje si atasate cu un inel de un alt vartej, de care e legata linia. Lest culisant si opritor. Sa luam o struna : legam carligul, apoi introducem pe fir, un tub termoretractabil de 2,5 cm, il ducem peste nodul de la carlig si cu mare atentie il apropiem de flacara unei lumanari, prin partea de jos a flacarii, tinand firul liber intre degete ca sa nu se arda. Asta foarte scurt, el se va stange pe nod si pe fir, apoi pana sa se raceasca, ii dam o usoara curbura in lateral. Ca si pentru crap. Astfel orientat, carligul va sta si va da sa iasa din gura pestelui, stramb, marind sansele de agatare.
  Acum, introducem firul printr-un varnis siliconic transparent, cu lungimea mai mica decat struna, ca sa avem de unde sa facem ochetele. O sa mearga greu, dar : bagati-l cat intra liber, apucati strans de varnis acolo unde se vede capatul firului si trageti de capatul opus, strangeti si eliberati prima mana si tot asa, exact asa cum se baga un elastic la imbracaminte. Urmeaza un antirasucitor tot din silicon (parca antitagle ii zice pe eticheta, nu mai stiu), sunt de cumparat si apoi se face ochetele. Se prinde cu lat de un vartej bine incercat, fiindca se mai rup. Sunt mai bune cele cu butoias si de firma. Apoi trecem ambele strune printr-un inel mare si acesta il atasam unui vartej final, mai marisor. De el se leaga linia, tot cu lat, care linie are deja atasate, lestul culisant si opritorul, dintr-o boaba de plumb mica si tot culisanta.
  Asta va insemna o montura cu putin peste 10 lei actuali, o vom folosi in ape testate de agatatori, nu atat pentru costul ei, cat pentru dificultatea de a o face. Toate astea sunt pentru a nu se incurca si increti diabolic cele doua strune, motiv pentru care nu se pun doua de obicei. Avantajele se vor vedea pe teren si sunt destule.Asta-i o inventie proprie si testata, am pus-o pe toate betele de somotei  si am dat asa un an. A mers bine !
  Linia pe care o folosesc eu la pescuitul de adancime, arata cam asa :
  Dintre toate culorile firului acestei firme, recomand special, culoarea bleu, fiind foarte flexibil, nu face bucle si noduri se descurca usor, e vizibil noaptea, etc. Nu confundati cu T-force, asta e S-force, special pentru rapitori. Dau cu asa ceva, de vreo 10 ani si sunt multumit de firul asta. Am testat si alte fire si nu am gasit ceva, nici macar similar ca proprietati. Betele de somotei pe care le folosesc, sunt din fibra de sticla sau compozite, in niciun caz carbon, deoarece sunt rezistente la rupere si atunci cand pescuiesti cu mai multe bete noaptea, cu plumbi grei si deseori printre copaci...
  O alta durere pescareasca, este penarul pentru coropisnite. Ori nu are formatul casutelor bun, ori e prea mic, ori e prea moale materialul si te trezesti cu ele umbland noaptea prin cort, ori nu stii, ori n-ai timp sa-ti faci unul bun.
Doru la Izbiceni, cel cu penarul ala bun
  Ei bine, dupa ce am incercat cateva variante proprii care au mers asa si asa, asta vara, la Izbiceni, m-am intalnit cu Doru de la Pitesti :-) un amic si coleg de bransa, care mi-a aratat cum le tinea el : Sancta simplicitas ! O cutie de plastic ce se gaseste in orice magazin de pescuit, careia ii faci gaurele de 4 mm :
  Nu o rod coropisnitele, pe bune, si in fiecare casuta, poti pune putin pamant pe ele, astfel stau acolo cuminti. Nu fug atunci cand deschizi sa iei una, ce mai, e super ! Are doua fete si  44 de casute, compartimente. Se poate folosi pentru coropisnite doar o fata, in cealalta, fara gauri , putem baga cele trebuincioase la pescuitul de somn.
   Cam atat despre somotei, in postarea viitoare, am sa va spun si ceva, despre niste plumbi pentru mreana, in ape de munte, pline de bolovani, unde sunt curenti repezi si unde se agata orice plumb ai folosi.
 
  Pe curand !

4 comentarii:

  1. Salutare,
    Nu am mai scris de ceva vreme ocupat fiind cu noul membru al familiei :) dar incerc sa descriu in cateva randuri ultimile aventuri din 2011.
    In jumatatea lui octombrie am mers pe pod la Izbiceni, tinta fiind salaul si platica, ambele specii au raspuns destul de bine la apel. A intrat salau frumos cei drept nu ca ala de intra vara dar sarit oricum de jumatate de kg.
    Noaptea nu am vazut ciupitura cu toate ca am avut tot meniul: lipitori, coropisnite, rame.
    A fost clar cea mai buna partida pe 2011, de mentionat ar mai fi numarul mare de pescari pe pod.
    Ultima iesire a fost in Noiembrie tot la Izbiceni dar nu pe pod ci in baraj. A fost foarte slab doar un salau si ceva platica mica.
    Am plecat sa colind si pe la Rusanesti, Frunzaru si Draganesti fara rezultat; setci peste tot.
    In concluzie 2011 un an foarte slab, singura cauza care o gasesc este nivelul crescut al barajelor.
    In speranta unui an mai bun tinem legatura.
    Tensi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul asta precis o sa fie mai bun ! Poate, daca merge bine, facem o partida si la deal, in Valcea, e aproape de tine si destul de distractiv.
      Numai bine, ne auzim.

      Ștergere
    2. Sigur vin,
      nu am prea fost la deal da la ce capturi am vazut la mata sigur ma bag...

      Ștergere
    3. Sa vina vara, ca peste este si te anunt eu cand incepe !

      Ștergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!