NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

22 iulie 2011

Invazie de somni pe Olt

Zilele astea am fost iar pe la deal pe Olt, odata dupa somotei pe la Turnu - Valcea si a doua oara la Raul Vadului, dupa mreana.

Am observat ceva ce nu a mai fost pe aici ( Oltul mijlociu si superior), nici atunci cand nu erau barajele si pestele urca pe Olt din Dunare, fara oprelisti. Oriunde e apa mai adanca, ziua, trage somoteiul - de fapt moace mici, de 15 - 20 cm, fara numar si foarte fometos. Odata cu lasarea serii, vine la apa mica si trage non - stop toata noaptea. De fapt, trage zi si noapte si sunt in numar asa de mare, incat pescarii ce dau dupa ceva mai mare, mai ales noaptea, nu mai prind decat de astia. Desigur ca nimeni nu-si prinde mintea cu mormolocii astia si-i arunca inapoi in apa. Toata lumea se bucura ca vor creste mari si vom avea somni in anii ce vin, gramada. De fapt nu toti traiesc dupa eliberare, depinde cum a inghitit carligul. Si in speranta unei capturi mari, toti pun carlige super...

Asa e de vreo doi - trei ani, dar anul asta, s-a intrecut masura. Cei mici pe care-i mai prindeam acum vreo 5 - 6 ani si-i aruncam inapoi, au crescut, stau in locuri inaccesibile si foarte rar ies la vanatoare spre mal. Dar au cam disparut de pe Olt pestii mai marunti si in general, cam tot puietul altor specii. Pana si obletii cei banali sunt acum destul de rari. Asta a favorizat marile capturi la castere si alte tinichele, lansate de unii, "mari specialisti", de fapt pe interzis, cand a depus si isi apara puietul sau icrele, atacand tot ce misca in preajma lui. Dar nu de prosti e vorba aici. S-au rarit spre disparitie toti ceilalti rapitori, si pasnicii sunt in dificultate, moacele astea mici nu ataca pestii, dar banuiesc a le manca icrele ( zic banuiesc, nu stiu sigur). Cert este ca pana si ghibortul si-a gasit nasul, e destul de rar acum.


In cativa ani, somnul se va rari de tot pe aici, din lipsa hranei. Pai ca sa va spun, la Turnu, am pescuit de la 21,00 si au tras moacele de m-au disperat, pana la 5,00, am aruncat fiecare moaca inapoi, de ma intrebam daca nu cumva se duce iar la carlige ( mari, cu lipitori) si-i prind din nou. Daca la 5,00 m-as fi mutat spre apa adanca, festinul ar fi continuat pana seara ! In locul ala, s-a mai prins si somn mai sanatos, de cateva kile, chiar lui fiu-meu i-a rupt in doua randuri somn mai mare. Asa ca tot am tras nadejde de ceva mai peste kil, macar.
Aseara am fost dupa mreana si toata noaptea, sus la munte, unde erau mrene, scobari si cleni anul trecut, acum a tras continuu ... moaca. Abia a doua zi am luat cativa cleni la rotativa - putini.
De aia zic : nu stiu, sa ma bucur de somoteii astia asa de multi, sau sa ma ingrijorez ca nu am mai vazut un biban de nu stiu cand si cleanul pe la Ramnicu valcea, s-a cam terminat. O sa vedem ce-o iesi din asta peste doi - trei ani. Deocamdata, le recomand pescarilor locali, sa nu-i (mai) casapeasca asa de dragul de-a prinde ceva cu orice pret. S-ar putea sa avem peste cativa ani o invazie, nu de moace, ci de somni mari... dati-le drumul, ca si asa nu-s buni de nimic (acum) !

4 comentarii:

  1. Salut, dle Iacob, nu stiu cum s-ar incadra acest link intr-o pagina de exclusiv pescuit. Mai studiez siteul dvs si ma hotarasc cumva, va anunt.
    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Ducu, m-a fascinat pe bune "povestea" ta cu somni si incerrc sa gasesc vreo explicatie acestei populatii supradimensionate...(?)Sa fie de vina incalzirea globala? :) Oare s-au populat pe ascuns barajele de pe Olt cu puiet de somn? Oricum, Mama natura (si pescarii, desigur) vor regla ecosistemul in timp, dar o buna perioada nu cred ca veti mai avea ce sa prindeti pe Olt...Poate ca cei care ii scot si nu-i elibereaza, procedeaza corect... Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Mihail, sa fiu sincer, nu stiu daca si pe alte rauri mari din tara s-a mai intamplat asta. Eu auzisem din zvonuri acum vreo 6-7 ani, ca pescarii de prin Sibiu ar fi bagat in Olt, somn si stiuca. Cert este ca de atunci, la inceput mai putin, apoi masiv s-a populat raul cu astea doua specii, Stiuca e mai hoata si da mai rar la carlige, dar somnul, imediat ce iese din icre musca tot ce apuca in jur.
    O sa ajungem ca pe Ebro, in Spania, unde au cam disparut speciile autohtone. Logic, o sa consume tot si apoi specia va avea un regres din lipsa hranei, aceasta creand un oarecare echilibru intre specii. Nu pot sa spun ca le port pica celor care l-au populat, eu fiind pescar de rapitor si foarte incantat de pescuitul nocturn...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am mai discutat acest aspect privind dezinteresul "autoritatilor competente" in gestionarea faunei piscicole din apele naturale atunci cand am vorbit despre popularea lacurilor salmonicole cu biban, stiuca si somn sau popularea lacurilor de deal si de ses cu hibrizi de crap adaptati furajarii din crescatorii si nu cu crap salbatic de Dunare sau de Olt. Este foarte greu sa impaci pescarii sportivi dornici de trofee cat mai mari cu necesitatea protectiei speciilor salbatice mai putin spectaculoase ca drill si dimensiuni. Deunazi un pescar de rapitor mai inflacarat milita pentru introducerea bassului american in apele noastre...Slava Domnului ca speciile straine nu pot fi introduse asa de usor. Exemplul "chinezilor" care se reproduc bine mersi la confluenta dintre Olt si Dunare (contrar celor spuse acum 50 de ani cand au fost adusi de prof. Manea) ne sta marturie. Fir intins! si mai astept povesti frumoase de pe Valea Oltului

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!