NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

31 martie 2010

Pescuit la...copy & paste

   Azi am cautat pe net ceva despre somotei, cam ce face el in martie, etc. Ei bine, la capitolul articole despre pesti, am gasit unul (cine mai stie al cui o fi), reprodus la nesfarsit pe toate www -urile. Daca vreau ceva despre un anumit lucru, o descriere mai exacta sau o definitie a acelui lucru, imi vine lehamite sa tot gasesc acelasi articol scris foarte bine de vreun prof si publicat cu copyright de catre bietul om, pe  tot felul de platforme si layout- uri, in culori pastelate si cu floricele si zorzoane web.
   Cel putin in domeniul pescuitului si al pestilor nu mai vorbesc, e prapad. Dr.biolog Petru Burian, cel care a scris despre pesti tot felul de articole stiintifice bine documentate si demne de citit, e cel mai vanat cand vine vorba de pus pe site ceva interesant pentru pescari. Pai ba nene, nu vi-se pare de bun simt ca trebuie pus acolo, in titlu, cu liniuta - AUTORUL ? Nici macar la coada articolului, ca acolo se semneaza el insusi cand scrie ! Cand citezi pe cineva, scrii titlul original si autorul. Capra cu trei iezi - de Ion Creanga. Astfel cand gugalim dupa ceva, o sa vedem clar daca am mai citit articolul ala sau e ceva nou si nu mai pierdem timp, neuroni si injuraturi.
   Nu zic, e util sa pui o poza sugestiva pe care cu bun simt o poti cere de la cine o are, ca de obicei ti-o da, sa pui un text de lege, facand un bine cu popularizarea ei si alte lucruri pe care altfel nu le poti face cunoscute sau care-ti trebuie in context pentru a demonstra ceva. Dar de aici si pana la plagiatul grosolan pentru ca nu poti lega doua vorbe si vrei sa fii mare webmaster, e ceva cale ! O pagina web e ca o carte. Nu poti publica o carte intre ale carei coperti sunt numai taieturi din ziare.Hai sa va dau un exemplu - clar - cautati va rog pe net, "pastravaria Bradisor", o sa gasiti acelasi articol, cu aceleasi poze, cu acelasi interviu, publicat de n - spe ori, la date diferite, in locuri diferite, de catre oameni diferiti. Si aia se dau jurnalisti ! Da` cititorii sunt multi dar prosti doamne...
   Cand nu ai ce spune, original, din propria experienta, ai la indemana jucaria sau mai degraba una din minunile lumii moderne : copy and paste ! E misto, e buna, creste ratingul !
   De fapt, cautam sa vad daca somoteiul ala o fi iesind la mancare acum in martie pe la noi unde apa e mai rece spre munte, dar m-am descurajat - nimeni nu stie nimic, nimeni nu spune clar si tare - Da ma, du-te ca stiu eu, ai sa prinzi ! Habar nu are nimeni , dar toti dau dau sfaturi docte pe pagini intregi...copy, copy and copy.

4 comentarii:

  1. bai anonim cred ca esti unu care ''copy paste''....
    ai dreptate ducule sin pacate

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, are dreptate autorul articolului, dar macar se gasesc articole din belsug.
    Daca iei alt domeniu, centrale telefonice de exemplu - vei vedea ca fara sa platesti nu gasesti nici macar cum se porneste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intentia nu era de a acuza pe cineva, ci de a stimula crearea de articole originale. Cat de cat, acolo, ce stii tu, astea ne ajuta mai mult decat vre-o prostie scrisa de unul si repetata peste tot, gen "somnul creste pana la 20 kg.."
    Cum sa dau eu sfaturi pe net despre cum prefera crapul boiliesul cu aroma de capsuna (ex), cand habar nu am despre asta, dar am gasit ceva la spanioli, ca pe Ebro ii place si trebuie ca si pe balta Cacacioasa e la fel...Sa fim seriosi, asta nu e informare...

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!