NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

11 martie 2010

Ochelari polarizati

Cine nu vede in filme, toti FBI- stii si politaii si pilotii au ochelari de soare pe care-i poarta si noaptea, posibil si cand fac dus ! Americanii aia nu-s prosti deloc. Poarta ochelari polarizati, excelenti la conducere si pe timp de noapte. Nu orice ochelari de soare au calitatea asta. Acest lucru se reflecta desigur si in pret, fiind destul de scumpisori si de altfel nu se fabrica decat "trade mark". Desi sunt facuti pentru a proteja ochii de un surplus de lumina deranjant si a permite vederea mai usoara a detaliilor, sunt mai greu de procurat de la magazine auto, acestia gasindu-se usor si in gama variata la magazinele de articole pescaresti.

Hai sa vedem ce ii face asa deosebiti. Lumina cade pe suprafete si obiecte dintr-un oarecare unghi si este reflectata in functie de curburile suprafetelor, in toate directiile. Astfel se creeaza un efect de, sa-i zicem - halou. Ochiul distinge toata gama de straluciri directe si adiacente la un loc. Sa ne gandim la stralucirea de pe suprafata apei. Desi lumina trece prin apa si lumineaza un obiect imers, acesta abia se ghiceste sau chiar nu se distinge deloc, din cauza luciului de deasupra dat de fata valurita a apei si de reflexiile adiacente. Treaba asta e valabila si pentru luminile de pe drum, ziua si noaptea si in general oriunde te afli.

Acesti ochelari au proprietatea de a permite accesul catre ochi doar a luminii direct reflectate, eliminand acele reflexii suprapuse. Asta de buna seama ca e si in functie de calitatea lor si in functie de brand. Purtand asa ceva la ochi, vom distinge pestele in apa, acolo unde altii fara, nici nu-l zaresc. E de ajuns sa-i dam jos si vom fi precum chiorii, cand ne uitam in apa. Cum mai toti avem masini, acestia sunt foarte buni la conducere, evidentiind detalii ale drumului si semnale luminoase. Mult mai buni decat aia asa zisi "de soare", care nu-s decat niste plastice afumate. De altfel oriunde ii purtam, acestia contureaza clar, evidentiaza obiectele, culorile sunt mai vii si ochii sunt mai putin stresati. Si nu schimba culoarea obiectelor, de ex. iarba verde o sa o vedem foarte clar si nitel... mai verde. Ceva cam ca si cum am da contrastul mai mare la o fotografie sau la ecranul televizorului.

Pentru un pescar de rapitori ( sa nu uitam ca noi suntem mai rapitori ca ei), un astfel de obiect nu trebuie sa lipseasca din recuzita, as putea sa spun ca e obligatoriu, mai ales la pastrav unde trebuie sa i-o pui la nas. Daca la orice fel de peste vazut sansele de capturare sunt mai mari, la pastrav sunt totale, pastravul vazut e ca si prins. Iata un exemplu sumar de cum se vede in apa
De aceea marii producatori in domeniu sunt marci cu renume in fishing. De la Maverik si Rapala si pana la mai modestii - dar calitativ excelentii - Balzer si Jaxon, preturile la noi se invart intre 200 lei si 30 lei. Eu am unii de astia ieftini Jaxon si zau ca ori e prea buna firma asta, ori Rapala nu mai face calitate, ca sunt absolut la fel de buni. Ca un sfat, luati-va doua perechi, una cu lentile verzui pentru soare si una cu lentile maronii pentru timp innorat. Cand pui astia maronii la ochi, ti-se pare ca e insorit si te inveselesti. Cand nu stau pe ochi, sa stea in tocul lor original, fiidca se zgarie destul de usor prin cioveiele noastre pescaresti ascutite. Iar tocul sa stea langa trusa cu naluci sau muste intotdeauna.
Proba pentru a vedea daca sunt cu adevarat polarizati, e cea a ecranului de la telefonul mobil. Fara ei vedem ecranul normal, cand ii punem la ochi, vedem pe ecran niste umbre fumurii. Si dispare orice reflectare a mediului inconjurator de pe geamul acestuia, vazandu-se doar imaginea din fundal. De alfel cred ca merge cu orice ecran LCD, dar cel mai sigur e tot cu telefonul mobil care-l avem in buzunar cand cumparam ochelarii.
Pentru cei care poarta ochelari de vedere, sunt lentile concepute cu un sistem de atasare peste cele de vedere. Adica se pun provizoriu peste ochelarii deja existenti. Daca au si rabatare, sunt mai bune. Stiu ca se fac si sunt de vanzare chestii de astea.
Daca vreti sa puneti cativa pastavi in tigaie, luati-va fra ochelari ! Daca sunteti d`aia trandy C & R - nu va mai luati ca tot aia e !

5 comentarii:

  1. Intradevar sunt folositori , mai ales la pescuitul la pluta si la `flyfishing ` .
    Pretul lor e un pic piperat (face cam cat o pereche de ochelari de vedere )dar te ajuta mult in zilele insorite.Nu trebuie sa lipseasca din trusa.

    http://pescarmincinos.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Crede-ma ca sunt buni si cand nu te uiti dupa peste. Doar ca protectie in zilele de vara. Cei care au stiu de ce...

    RăspundețiȘtergere
  3. sall ducule, adevarat sunt foarte buni; si eu am... cauta-ma pe mess sa vb ceva...

    RăspundețiȘtergere
  4. Un pescar "foarte" amator20 martie 2010 la 21:48

    Eu mi-am luat Abu Garcia de la o reprezentanta Gipo. 94 LEI . Sunt foarte multumit cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Te cred si oricum nu-s scumpi dat fiind ca sunt de la mama lor...

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!