NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

24 august 2014

Conserva de caras, la borcan

   
 
   Am citit pe Facebook, o reteta de caras conservat, postata acolo de unul dintre prietenii mei, din Sibiu. Anume, Sorin Birlea.  M-a impresionat poza cu borcanele atunci puse si i-am cerut reteta si permisiunea de a o pune aici, spre deliciul multor pescari de pasnici si pasionati de asemenea, de gatitul cu schepsis, al pestelui.

  
   Eu nu am facut (inca) aceasta conserva, dar dupa cum arata borcanele alea, garantez ca va iesi ceva super ! Iata asadar, faimoasa reteta :

Sorin Birlea
· Sibiu ·

Reteta conserva de peste

Deci, reteta:

Aceasta reteta o fac de peste 10 ani, am incercat mai multe dar in final am ramas la aceasta.
E foarte buna, bucatile de peste nu se zdrobesc, nu trebuie sa mesteci in ea, nu se prinde pe oala, etc, etc...
Conserva prefer sa o fac din caras "ca palma" sau si putin mai mare.
Alt lucru bun e ca nu exista o cantitate anume de ingrediente, se pot face si 4 borcane, si 7 borcane, oricat, depinde de cantitatea de peste avuta.

Ingrediente:

- peste ( caras)
- morcov taiat cubulete mici
- ceapa taiata solzisori
- usturoi taiat bucatele medii
- piper boabe
- sare
- foi de dafin ( o foaie la un borcan)
- ulei
- bulion
- otet. ( o lingura si jumatate la un borcan)

- Borcane care au capace cu filet. ( cam de 400 ml)

Pestele se curata, se eviscereaza, se taie toate aripioarele, apoi se spala si se taie rondele cam de 2 - 3 cm.
Se ia un borcan si se adauga cam 3-4 rondele de peste, apoi se adauga cateva cubulete de morcov, cativa solzisori de ceapa, putin usturoi, sare, si 3-4 boabe de piper.
Apoi iar se adauga 3-4 rondele de peste, morcov, ceapa, sare, piper boabe, etc.
Apoi iar 3-4 rondele de peste, si tot asa pana se umple borcanul.
Cand borcanul e plin, se adauga o foaie de dafin, o lingura si jumatate de otet, se adauga ulei cam jumatate de borcan si bulion tot cam o jumatate de borcan ( in ordinea asta).

Foarte important, sa nu inghesuiti prea tare in borcan ingredientele.

Apoi se pune capacul cu filet pe borcan, si se continua la fel cu toata cantitatea de peste avuta.
Cand s-a ispravit toata nebunia asta, borcanele se pun intr-o oala si se fierb "in dunti" 11 ore, la foc potrivit. Deja aici e treaba sotiilor, prietenelor, etc, ele sunt experte la capitolul asta. Trebuie adaugata apa cand scade, etc...
 Iarasi foarte important este ca pe timpul fierberii borcanele sa aiba apa pana la nivelul capacului, tot timpul. Cand scade, se completeaza...

Dupa cele 11 ore ( eu le las si 12 ore) borcanele se lasa in continuare in oala, pana se racesc in apa lor.
Nu o sa se simta niciun fel de oscior, o sa se topeasca toate
Merita incercat, nu aveti nimic de pierdut, numai de castigat

Cam asta e, reteta se poate face si cu altfel de specii de peste, doar ca nu stiu cat trebuie lasata sa fiarba "in dunti" cu platica sau obleti, etc.
Probabil ca mult mai putin, dar eu stiu doar reteta cu caras
Sa aveti pofta!


 
     Da, sa avem si sa ne invrednicim sa o facem. Ca peste... are balta !

13 comentarii:

  1. Arata extraordinar,felicitari. In curând o sa postez si eu reteta mea ,pe blogul tău.
    Acum as avea o întrebare pentru tine, doresc sa fac o iesire la pescuit cu cortul in zona calimanesti,caciulata,mănăstirea Turnu ,etc. Mă poti indruma spre un loc anume? Adaug ca pescuiesc majoritatea timpului la răpitor cu momeala vie sau artificiala.Astept răspunsul rau,multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, pe Turnu, e numai somotei (mai e si avat, dar da rar, la baraj pe lac). Nu mai intru in amanunte, daca vrei si rapitor (somotei) si cu campare, cel mai bine e la Turnu. Ca sa stai comod si sa prinzi ceva, (mai sunt si agatatori, daca nu stii bine fundul), pui cortul acolo unde vezi pe malul Oltului, langa drum, o placa de beton si poate chiar vezi in apa, picioarele unui fost pod. Ai in dreapta un zid de beton, Mai in deal sunt doua scurgeri de apa, nu ajungi la ele. Peste Olt se vede motelul Lotrisor. Deci, mergi, treci de tunelul CFR, de stanci prabusite langa drum, ajungi la un stalp de inalta, unde e gura unui fost tunel, mergi drept pe un drum ingust care e la 3m de apa, cu margini de beton, ajungi la o poiana si apoio iei la cobori la dreapta si mergi pe langa zid de beton, pana la "trei stalpi" chiar langa Olt. Faci la dreapta in continuarea drumului (e doar un drum) si de acolo, ai loc langa loc, pana la placa aia, sau scurgerile de apa. Bun. Daca vrei loc mai retras si liber de obicei, continui drumul si meeergi pana ajungi la o poiana larga si vezi gura unui tunel auto. Nu uita la intrare, sa claxonezi indelung, si apoi sa asculti, daca nu-ti raspunde cineva. Tunelul ala, e in curba, si are aproape un kilometru. Nu vrei sa dai cu spatele 400 m, daca vreun bleg, nu-ti raspunde, ca are muzica tare :) .Nu-i loc de doua masini. Intra fara frica si la capatul celalalt, imediat cum ai iesit, la stanga, e un loc, perfect, se poate da cu 4 -5 bete la somotei si campa. Locul asta e cel mai bun de acolo. Insa ATENTIE, pot fi capuse acolo, de la caprioare. Baga pantalonii in ciorapi, si da prin jur, cu spray Autan, asa macar de precautie. Sau mai bun, cumpara un flaconas de esenta de eucalipt (6-7 lei, il gasesti pe la astea naturiste) si pune-l cu apa, intr-un pulverizator de geamuri, Goneste si omoara tot ce e insecta pe acolo . Cam asta e, ar mai fi ceva stiuca pe la Pausa, dar sunt locuri rele si in niciun caz, de campat. Distractie reusita si fir intins !!!

      Ștergere
  2. Multumesc de raspuns .
    In wekendul 29-31 august asa cum am planuit am realizat aceasta iesire la pescuit in zona manastirii Turnu. Locul a fost ales in urma citirii postarilor tale despre pescuit in parcul Cozia .
    In dreptul manastirii era plin de pescari la oblete si caras, am mers in continuare , am urcat o panta usoara , o poiana , in dreapta tunelul pentru tren si am coborat. Primul obstacol major - o stanca in mijlocul drumului. dupa urme trecusera decat cu caruta pe langa ea. Hotarat sa merg mai departe am scos drujba din masina si am taiat tufele din dreapta bolovanului urias si in final am trecut milimetric cu masina mai departe.
    Am gandit ca pana duminica autoritatile competente o sa rezolve problema avand in vedere ca era wekend si o sa fie multi la gratare si pescuit .
    Mergem mai departe , al 2 lea obstacol, o multime de bolovani mici pravaliti de pe versant. Aici era o incercare de reparare a drumului in sensul ca erau intinsi probabil cu un utilaj . Cu viteza 1 urc - cobor si trecem si peste asta .
    Continuam drumul si observ pescari la somn dar pescuiau exact sub firele de inalta tensiune acolo unde incepe zidul de beton.
    Ajungem la dala de beton , vizualizam locul si este ok. Loc de masina , loc de cort , loc de bete . Ma gandeam sa merg si mai departe dar cu gandul la drumul prost am renuntat.
    Am instalat tot in aproape 2 ore ajutat de sotie .
    Am instalat 5 bete pentru somn pana in data de beton unde nu sunt copaci , am lansat perpendicular cu hotel lotrisor. Apa era crescuta.Momeala lipitori,rame groase , pestisori (soreata) prinsi acolo si broscute din baltile formate pe drum .Prima seara (vineri-sambata) nu am putut dormi din cauza clopoteilor, a tras non stop , mai ales la broscuta si lipitoare. Prima noapte de pescuit - 22 de moace la 400 - 500 de grame , unul singur a fost putin mai mare ca restul , in jur de 1 kg.
    Sambata dimineata am prins cateva babusti la bat fix la dala de beton .
    Sambata ziua pana la ora 16.30-17.00 nu am vazut nimic,ziceai ca sunt aruncate in cada , obsolut nici o trasatura.Pe seara a inceput sa scada apa si au inceput sa se vada pilonii de la pod.
    Sambata noaptea aceasi momeala , aceleasi bete si am prins decat 4 moace .
    Duminica dimineata spre mirarea mea am prins un clean la jumatate de kg.
    In tot wekendul decat 2 masini au trecut pe langa noi .
    Ar fi multe de povestit dar acum nu mai am timp . A fost frumos din toate punctele de vedere : locatie nota 10 , pescuit 9 ( unde sunt somnii cei mari ? ) , drum 6, vremea extraordinara.
    Am strans totul , am vizitat cascada lotrisor si acasa.
    Va ures fir intins si asteptam noutati.
    Cu dumneavoastra , domnule ducu , m-am intalnit in ultimul wekend din luna martie 2014 , era ultimul wekend dinaintea prohibitiei , la izbiceni, ati venit noaptea cu un golf 3 .


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam indulgent cu drumul, dupa mine. ar fi nota 2 ! Ma bucur ca v-a placut . Am vazut si ciotul taiat :) si mormanul ala de pietris, cred ca l-au indepartat cat de cat, oamenii care au ramas blocati cu masinile ( s-a surpat de la o ploaiie torentiala, de... Sf. Maria, cand era lume... ). Autoritatile, vad ca sunt jalnice, mama lor de prapaditi, puteau sa bage o Wola 30 min si gata era. Nu mai vorboesc de "luxul" unui buldozer, sa niveleze nitel tot drumul ! Insa au tupeul, chiar si acum, asa, sa vina sa ceara taxa aia de 5 lei / om, "de vizitare". Dupa asta "vizitam" si un service auto...
      In fine, in locul ala am luat si mreana, mai zilele trecute - raritate acolo. Locurile sunt foarte frumoase si linistite, dar sa nu fie weekend, ca vin cate unii cu muzici la maximum toata noaptea, de-ti vine sa-i impusti !
      Atunci. in martie, daca nu ma insel, stateai pe colt, si ai luat la plastice, cativa salai... parca asa imi aduc aminte :)

      Numai bine si fire intinse !!!

      Ștergere
  3. Da , stăteam pe colt, eram cu o duba Renault,dumneavoastră ati venit noaptea,ati stat 40 min si ati plecat mai la vale,ati revenit a 2 a zi .
    La cozia rangerii nu au venit sa ceara taxa,era culmea cu starea drumului... .
    As dori sa ne întâlnim pentru un pescuit de,1-2 zile, locatia o alegeti,daca pot sa,vin in data aleasa o sa ajung negresit.
    florin3000ro@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, dar sa vad ce libere am si mai ales, sa prind ceva, un pont mai bun, ca deocamdata pestele e foarte schimbator pe aici, cand e intr-un loc azi, maine da in alt loc, e cam aiurita treaba.
      Totusi, la munte mai da mreana, nu cine stie ce, dar mai misca ( intre Boita si Turnu Rosu - Sibiu). Sa vedem ce aflu si te contactez la adresa de mai sus.

      Ștergere
    2. Avatul mananca foarte bine la barajul strejesti,in lac , dimineata.

      Ștergere
  4. Respect! frumoasa conversatie intre doi pescari. ...si reteta foarte buna, recunosc ca a iesit super....caras prins de mine , ca altfel :)
    Domnilor, Fire intinse
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  5. Rețetă pare super dar ce înseamnă "în dunti"??

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai la Sibiu e plin de caras !!!!@???

    RăspundețiȘtergere
  7. fara bulion,doar cu ulei, nu se poate face aceasta conserva de peste ? multumesc..

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!