NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

19 februarie 2012

Cleanul la rotativa

Clenisorul
  Pentru multi, tehnicile de spinning si casting nu sunt o noutate, ba chiar sunt destui campioni anonimi, care nestiuti de nimeni, fac din asta o arta cu rezultate remarcabile. Pentru altii, pescari buni de altfel, in alte tehnici, la viu, la momeala clasica, a prinde peste cu table, fiare, cauciucuri si alte asemenea, constituie un semn de intrebare, o bariera de neincredere - chiar prinde peste dracovenia asta de tabla vopsita ? De aceea am sa spun aici cateva mici smecherii in privinta asta, in asa fel, ca un incepator in ale pescuitului cu naluci, sa poata sa prinda din prima cativa cleni, capatand incredere in "tinichele" si mai apoi indemanarea ce vine din practica.
 

Cu un bat chinezesc modificat
   Scule : o lanseta de 2,50 - 3,00 m, fir monofilament subtire, intre 0, 12 si 0, 18 pus pe o mulineta cu raport mediu, in jur de 5 : 1 si desigur niste rotative mai mici si de preferinta cate 2 - 4 bucati din fiecare numar.
 
  Batul, lanseta, poate fi pentru inceput, din carbon, telescopica de fibra, sau ceva compozit si mai ieftin, principalul e sa fie nitel mai rigida, varful sa nu fie prea moale, ci mai elastic. Daca se da cu telescopica de fibra, e bine sa-i schimbam ultimul segment, varful, cu unul de carbon, din cele care se vand ca rezerva la magazine si asta costa in jur de 15 lei. Inelul de varf, sa fie de calitate, ca si cele pentru carbon. Batul sa nu fie gros sau greu. Avantajul unui astfel de hibrid, este ca nu se rupe prin hatisurile de pe maluri, prin care, obligatoriu vom patrunde.

Mulineta Lexus pe bat chinezesc
   Mulineta, sa fie usoara, de marime medie, nu tot soiul de miniaturi, deoarece de multe ori vom frana cu degetul pe tambur, frana mulinetei fiind slabita considerabil si atunci, ce manevre poti sa faci cu o mulineta care are tamburul cat o nuca ? Din tot arsenalul, aici, la mulineta, chiar trebuie calitate. Toata joaca nalucii si agatatul pestelui si adusul la mal, se face mai mult din mulineta. Nu va uitati la rulmenti n-spe, antirevers si alte fleacuri, uitati-va daca frana actioneaza corect si de fiecare data la fel, dupa ce o dam mai stransa, sau mai slaba. Sunt bune cele cu franare pe tambur.
 
  Firul monofilament e mai bun pentru asta decat cel textil, permitand un joc frumos al nalucii, aruncari mai precise si recuperari de finete, foarte lente, jumate din mulineta - jumate din varful batului. Nu va feriti de chinezarii, daca firul are tarie la grosime mica, fiind totodata moale si nu e atacat in timp scurt de apa si UV, e foarte bun. Eu dau cu un astfel de fir, de ani buni si este excelent, are chiar caracteristici pe care cele de firma, nu prea le au. Foarte rezistent la rupere, nu putrezeste intr-un an, nu se face sarmos. Thunder- BESD, 150 m / rola, 6 lei rola. No name, dar grozav de bun. Recomand, de 0,16 mm.


Asa arata, Thunder BESD
   Despre linguritele rotative, fiindca nu voi trata aici decat pescuitul cu ele, neaglomerand capul omului cu n-spe alte naluci. Astea, pentru clean, sunt produse doar de o firma - Mepps, celelalte fiind net mai prejos, desi unele au rezultate bunisoare. Rotativele noastre vor fi deci, Mepps - Aglia, culoare alba si galbena, numerele 00, 0, 1, 2. Nr. 0, poate fi exclus, de obicei nu sunt bune la nimic.
Toate numerele au si varianta cu punctisoare rosii, e bine de stiut ca aceea este pentru ape cu un curent mai rapid, deoarece au o forma usor deosebita de cele simple si lucreaza mai greu, fiind necesara o viteza mai mare de recuperare, ceea ce cleanului nu-i prea place. Pentru cursuri mai domoale, sunt bune cele simple. In principal, se lanseaza cu 00 si acolo unde e prea mica, mai la adanc, cu 1. Cu 2, dam doar in ocazii speciale, urmarind mai ales evolutia la adancime, marimea cleanului, dar asta foarte rar. Cele galbene, sunt bune pe o apa mai rece si ca o rezerva in caz ca ne trezim asediati de bibani sau avati mai mici. Cateodata si ca indicator pentru prezenta stiucii, caz in care schimbam locul daca nu avem strune de kevlar.


clean pe lac, primavara
   Tehnica nu e complicata (pentru mine :), se merge in sus si in jos pe maluri, aruncand de cateva ori in fiecare loc bun, in evantai, astfel prima aruncare se face mai de la distanta de mal, ultimele, chiar de langa apa. Umblam tiptil, feriti de tufe si alte obstacole. Daca ataca si-l prindem, mai lansam de 2 - 3 ori si schimbam locul, sau daca nu ataca, lansam de 5 - 6 ori si plecam, apoi la un interval de timp, revenim. Daca il stresam inutil flescaind o ora intr-un loc, nu va trage nici cu slujbe ! Daca am prins intr-un loc, 1 - 2 cleni, chiar daca vedem mai multi, schimbam locul si revenim. Astfel rotativa, o sa fie mereu o noutate pentru ei. Cand s-au prins ca e o tabla, dar nu sunt siguri, nu mai pun gura pe ea, o lovesc cu capul din lateral, noi simtim atac, dar de prins ioc ! Doar daca se agata cu capul de ancora. Deci regula e : dai cate putin intr-un loc, revii dupa un timp. Ca sa nu stai degeaba, cobori  lansand ici - colo vreun km apoi urci inapoi, pastrand  distanta de mal si o iei de la capat. Poti da asa o zi intreaga. Adancimea se regleaza din varful batului, mai jos - mai adanc, mai sus - mai la suprafata, din recuperare, mai rapida - mai sus si din greutatea rotativei. Din timp in timp, verificam cu mana portiunea de fir cea mai solicitata, cam 2-3 m de la agrafa, si la 2 ore odata, o taiem si legam iar firul de agrafa. Agrafele sa fie mici, legate cu nodul Clinch asigurat sau simplu, sau cu altele mai grozave pe care le stiti.


Nod Clinch
   De ce am zis ca lansam coborand. Lansam nu chiar perpendicular pe apa, ca la avat, ci usor spre vale, sau chiar pe langa mal, cu directia aval, astfel ca, recuperand foarte incet, atat cat sa nu se aseze lingurita pe fund si cat sa lucreze usor paleta, rotativa o sa efectueze o miscare in apa, sub forma unui amplu arc de cerc spre mal. Cat merge curbat, paleta se invarte datorita vitezei imprimate de curentul apei care "impinge" firul spre mal, la fel ca sfichiul unui bici. Cand a ajuns in preajma malului, in apa mai domoala, recuperam usor mai tare, spre a tine naluca deasupra fundului. Deci daca am urca in amonte pentru a lansa din nou, lingurita ar ajunge unde am stat mai inainte si bineinteles ca nu am mai prinde nimic !
  Locurile ideale de lansat la clean, sunt confluentele, apele putin adanci de langa mal, scurgerile, obstacolele din apa si "burtile", cum le zic eu, acolo unde apa se aduna pe rau si apoi trecand peste un prag, se varsa mai departe. Stam in amonte si aruncam aproape de scurgere, lasand apoi naluca sa mearga mai pe la fund, cand o recuperam. De asemenea se lanseaza in ape de-o palma adancime, pe praguri de piatra, tinand naluca deasupra pietrelor si folosind nr. 00.


La Turnu dupa cleni
   Pentru inceput, vor fi ceva pagube, pana ce se invata mersul corect al nalucii, se vor agata destul de multe rotative. Daca asta va descuraja bietul pescar, adio casting ! Asa, ca o mangaiere, pot sa spun ca tocmai din cauza deselor pagube pricinuite de agatarea si apoi de cumpararea a noi rotative, viteza de insusire a tehnicii va spori direct proportional cu gaura din buzunare ! Ar mai fi multe de spus, unele aspecte le-am omis intentionat, altele mi-au scapat, e bine si atata cat am spus, sa stii ca daca ai incredere...

     Prind peste si tinichelele !

4 comentarii:

  1. Dar este foarte adevarat ceea ce spui tu apropo de chinezarii,nu de fiecare data sunt bune acele lucruri care si costa mult ,doar pentru ca sunt reprezentate de un ,,brand,, de renume,am avut multe surprize neplacute cu fire sau mulinete de ,,marca,, iar supararea devine mai intensa cu atat mai mult cu cat costa mai mult...pe cand daca a costat ...mai nimica...no problem!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe langa aspectul material, deloc neglijabil, sunt unele obiecte generic denumite chinezarii, care chiar au rezultate superioare celor cu brand. Ex. o rotativa nr. 1 Mosca, se vinde pe aici cu pretul "umflat" de 4 lei. Are un joc exceptional, pe care nici Aglia nu-l are ! Si comerciantii, datorita pretului asta, o pun mai departe de vedere, cu scarba, eeh, facatura... Sau lingurile de stiuca Spinnex, poloneze, badarane, care costa 3 lei si care fac ravagii in dintoase...
      Ca si la masini : un sofer de clasa pe o Dacie, face mai mult decat un prost pe un BMW...

      Ștergere
  2. corect !
    Am si eu ,,fieratanii,, si...si...dar adevarul este ca sunt la fel de bune,nu ma pot plange...bun dar cand vorbim de o mulineta,totusi eu zic ca ar trebui sa tinem putin cont de ce fel de pescuit dorim sa facem,caci spre exemplu am si eu ,,china,,(si lanseta si mulineta) dar la blinkerit la pestisori nu asa energici mai dau cu ea,insa la crapii si somnii mari...mmm ,parca nu m-asi risca.
    Recunosc,sunt si copii ,,fidele,, care de multe ori se comporta mai bine dacat unele de brand.

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!