NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

20 august 2011

Somn african pe Olt, la Rm. Valcea

Desi era de prevazut, nu mi-a venit sa cred atunci cand l-am prins : somn african pe apa Oltului !


Acum ce sa zic, nu stiu cat de african e, poate o fi asiatic, vietnamez (cam asa avea uitatura :), dar eu asa-l stiu, de african.

De ce era de prevazut ? Pai de acum, fiecare natarau ia in galeata cam ce puiet ar vrea el sa creasca si sa pescuiasca, il duce cam pe unde vrea si-i da drumul in apa, in salbaticie. Asa s-a intamplat si cu Bradisorul si cu somnul celalalt, poti vedea "pescari" transferand mici somotei prin toate baltoacele...nu ca trag a rau, dar maine poimaine, n-o sa mai avem ce face cu soldarele, fiindca Oltul e plin de aligatori...

Una peste alta, pentru pescarii iubitori de nocturne, este ceva foarte atractiv. Exemplarul prins de mine avea cam 2 kile (luat acasa), asa ca trebuie musai sa fie si mai mari si mai multi. Provenienta lui ar putea fi de crescatoriile din zona. Una este chiar aproape si are de asta, intr-o comuna, nu departe de oras. Probabil ca vreun destept a luat cativa de acolo si i-a aruncat in Olt. Sau direct de la magazinele - pescarie din oras, care aduc asa ceva viu si-l tin in acvarii, spre vanzare. Credeti-ma, daca acel Pangasius nu ar veni la magazine congelat, in cel mai scurt timp, am prinde si de ala pe Olt, ha, ha !


Mie imi place la nebunie sa dau noaptea dupa el, dar ce s-o intampla pina la urma din pricina interventiilor astora, n-o sa fie bine deloc ! Acum ce sa zic, macar pescuim de adevaratelea, somni si alti pesti mari, noaptea sau ziua. Sunt sanse mari de capturi frumoase si fauna o sa-si revina treptat, incluzand noile specii : aia e, vrei sa prinzi Arapaima colea pe langa casa, iei galeata...


Pentru localnicii curiosi : l-am prins langa podul de trece la Goranu, langa maternitate. Si apropo: ceva anghile, cam pe cand v-ati gandit sa bagati ?

15 comentarii:

  1. stai linistit. nu trece iarna. sau poate ca apa deversata de la termocentralele din zona...?

    RăspundețiȘtergere
  2. ducule, eu eram :) am gresit tastele...
    sau poate ca apa Oltului e mai calda decat alte rauri de la noi, ceeea ce face posibila supravietuirea lui clarias peste iarna chiar si la aceasta latitudine

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa am citit si eu, chiar ieri pe alte siteuri. Acum ma gandesc si la alta varianta, vreun om care a cumparat de la pescarie un d`asta viu, a trecut pe pod si i-a sarit din punga. Cum e foarte nervos si fortos, a sarit direct in apa, printre grilaje. Posibil. Daca nu suporta gheata, alte ape calde in zona nu sunt si e acolo accdental.
    Bun, deci moare la temperaturi mai joase. Acum alta : cand am ajuns acasa, era viu si extrem de nervos, fiindca legasem punga la gura si nu mai avea aer ( deci are ceva protoplamani). L-am bagat direct in congelator, fiindca era noaptea tarziu si acolo, la minus 18* sau mai jos, a continuat sa bufneasca si sa se zbata, de a deschis si usa congelatorului si asta la doua ore dupa ce-l bagasem ! Si s-o mai fi zbatut, dar eu am adormit. Cred ca avea deja in jur de 0*, ceea ce ma pune pe ganduri in privinta rezistentei lui la frig.
    Daca mai prind unul, e deja clar ca s-a aclimatizat si inmultit, daca nu, inseamna ca a fost accidental pe acolo. Mai vorbim...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu cred ca e acest peste pe apa Oltului e un accident, sa nu uitam ca s-a prins pirania pe Bega in Timisoara. Pestele sigur nu rezista daca ingheata apa, stiu de la un prieten care e prin Italia, pescuieste dupa asa ceva pe un lac acolo...au avut si ei o iarna "grea" si apa a inghetat vre-o doua saptamani asa, si majoritatea somnilor au murit.
      Apa Oltului in zona Valcii e rece in cea mai mare parte a anului cam 7-8 luni pe an; cand ninge la munte(poate sa ninga la munte din octombrie pana in mai) si la cat de reci au fost iernile in ultimii ani sigur au murit daca au mai fost, sa nu mai spun de gerul persistent de anul asta, -24C.
      Procesul aclimatizarii se face in timp, macar o decada, nu asa de pe un an pe altul. Iar faza cu congelatorul sa nu uitam ca acest peste respira aer, deci rezista mult si se zbate mult timp dupa ce il scoti din apa, indiferent unde il bagi....parerea mea.

      Ștergere
    2. Intradevar, altul nu s-a mai prins, totusi de unde o fi venit ?

      Ștergere
    3. Din Africa :)) --> faceam un pic haz de necaz.
      Cine stie, eu cred ca tot felul de tampiti arunca tot soiul de pesti in rau, ca asa au vazut ei pe la TV ca se populeaza. Avem noroc ca avem o clima mai rece si nu traieste orice specie, in Spania de exemplu a prins, sa nu mai spun de SUA, unde temutul sneak-fish face ravagii prin rauri.
      _____________________________________________
      off topic: cum e la gust pestele, e ok? eu am auzit ca ar fi cam atzos, cred ca e mai gustos somnul nostru :)

      Am vazut recent niste filmulete ale dvs. pe youtube si abia acum am descoperit acest blog de "pescuit valcean" si de asta am postat un pic tardiv.
      _____________________________________________
      Fir zbuciumat pe 2012 ! ! !

      Ștergere
  4. S-a prins somn african si pe Arges. Introducerea acestei specii in apele noastre nu-i a buna, deoarece este foarte vorace, depasind speciile autohtone. Si eu stiam ca nu rezista pe perioada de iarna, dar sa nu uitam ca acest somn in mare parte este importat de la vecinii unguri ce se ocupa de ceva timp cu aclimatizarea lor. Un caz elocvent il reprezinta aclimatizarea crapilor Koy, care razbat cu succes iernile noastre.

    RăspundețiȘtergere
  5. Somn african este si prin zona judetului Mures,eu am prins in lacul Bezid,Fir intins in continuare

    RăspundețiȘtergere
  6. E clar, asta inseamna ca ne-am procopsit si cu de asta. Nu-i nimc, sa dea el in undite, ca avem noi grija sa mentinem echilibrul natural...

    RăspundețiȘtergere
  7. Am pescuitul anul trecut pe o balta cu crap in Ungaria, unde patronul se pricopsise cu destul de mult somn african. Intr-un rau mare, banuiesc ca este OK daca mai exista niste somn, dar intr-o balta mica, daca exista somn pitic, iti cam distruge pescuitul crapului, mai ales cand este cald afara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu ce sa zic, specialistii in ihtiologie spun ca nu traieste in apa rece si ca nu poate trece iarna la noi. Dar, zic eu, cum naiba traieste in crescatoriile de la noi ? Ca n-are calorifer !
    Asta-i una, cealalta e ca nu trebuie confundat cu somnul pitic american, nu-i deloc la fel, se vede si din poza, e verde pe spate si are solzii albi - roz pe flancuri si pe burta, apoi forma cozii si botul si mustatile altfel... Deh vad eu vara asta daca se mai ia vreunul in zona !

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, la gust nu e ca si somnul nostru, dar e foarte gustos si mai slab. Si trebuie "taiat" pe balta, ca au mai incercat altii acasa treaba asta si au zugravit bucataria ulterior :), in frigider adoarme si cand il scoti si-l speli incepe sa faca urat de tot.
    Cand l-am prins, am bagat punga in ruxacel si am luat un taxi spre casa. Din cauza ca nu mai avea aer suficient (ca asta are plamani !), s-a zbatut tot drumul asa de rau, ca s-a speriat si omul de la volan - "ce-ai acolo dom`le, cumva vreun caine ??? " - de panarama ! Sa mai dea de asta ca eu nu ma supar, sa dea si rechini taur pe Olt, ca ne-am globalizat ! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmmm...si eu am incercat somnul prins dupa olt mai exact prins la baraj in nord ,e foarte dulce la gust si bun , din cate am auzim,raspandirea lui e cauzata din cauza unei foste vechi crescatorii de la runcu ...din cate am auzit de la locuitorii zonei , acum somnul e raspandit pe olt de la un cap la celalalt, mi-am dovedit singur asta...

      Ștergere
  10. Sunt sigur ca somnul a fost bagat prin Olt de cei din Sibiu sau Brasov, de acolo a inceput prima data, odata cu stiuca acum cativa ani. De altfel, primii somotei i-am prins la deal, cu vreo patru ani pana sa inceapa si pe la noi la Valcea. Anul asta prevad ca or sa dea obisnuit, somoteii asa mai la kil si mai mari, e prea plin Oltul de ei... Am si luat unul mai dolofan la maternitate. Am vrut sa ma duc si in Nord la baraj, dar n-am avut cu cine sa merg atunci. Acum dupa ploile astea, pe tulbureala, cred ca o sa facem treaba !

    RăspundețiȘtergere
  11. Somn african? Pozele alea imi arata alt fel de somn. Ce avem noi in IOR si Herastrau (Bucuresti) e somnul ala pitic, caruia i se mai zice si african. Am cautat pe net (extensiv) si cica ar fi mai degraba nativ din America de Nord. Nu ca ar conta, dar ala din poze e un somn diferit decat cel asa-zis african. Africanu ala nu depaseste 400 de grame. Daca ce tii in mana in poze ar fi african, tzepusele din inotatoare ar fi arme letale (la marimea sa). Nu l-as tine aproape de corp in cazul in care inca se zbate. Inca ceva. Africanul / piticul nu are membrana aia lunga intinsa de la innotatoarea dorsala pana spre sfarsitul cozii. Mai degraba romanescul are asa. Nu in ultimul rand, somnul pitic e auriu pe burta. Multe succese in toate partidele iti doresc. Si sper sa nu fie africani dinastia in Olt ca am belit "carasu." E prapad cu el pe baltile din Bucuresti. A redus la tacere toate speciile native.

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!