NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată

27 august 2011

Mreana la Caineni - Valcea
Ieri am plecat la Caineni - Valcea, la gura paraului Boia, pentru o partida nocturna de mreana, impreuna cu maestrul Tudorin si cu Florin, prietenul sau.

Desi partida a inceput slab, cu trasaturi de peste mic, nervi din pricina schimbului momelii mancate de ala micu` si asta, imediat ce lansam, pana dimineata, s-a dovedit a fi una din cele mai bune, cu multa adrenalina si drilluri de pomina. Au dat mrenele mari. Am si prins, am si scapat, deoarece carligele trebuie sa fie cat mai mici si mreana e un soi de kamikaze cand da de mal, trage pana isi rupe botul si scapa.

Pe la ora 6 pm. a inceput sa traga mrenuta, mai energic, pana s-a intunecat. Am prins vreo doua si a stat. Cand a cazut intunericul a inceput sa traga cu adevarat si am prins o gramada de mrenute de 25 - 35 cm. De la miezul noptii pana dimineata la 5,00, am avut parte alternativ de bucati de astea urmate de mici pauze si apoi de trasaturi tari, urmate de drilluri dracesti de cate 15 -25 min, soldate dupa caz, cu capturi sau cu rateuri la juma` de drum spre mal. Sculele au raspuns perfect la comenzi, rateurile s-au datorat exclusiv ruperii botului mrenei si asta, numai din vina ei. Pana la urma, nu o poti lasa la nesfarsit sa-si ia avant spre larg si spre agatatori ! Cat am luat nu mai conteaza, destul sa spun ca doar din doi pesti, am avut 6 kile. Si minciocul a stat departe, in alt loc, la Tudorin, eu multumindu-ma cu o cange scurta si dificila, de 40 cm, pentru bagat pe dupa branhii, abia cand e linistita (mreana linistita ???) si la picioarele pescarului, carlig pe care-l folosesc de obicei la scosul stiucii. Si totusi asta m-a salvat de cateva ori !

Eu nu sunt pescar de mreana, dupa cum am mai spus, dar dupa cateva pescuieli de astea cu surprize si rateuri, am tras cateva concluzii foarte sanatoase. Intai mi-am dotat betele cu fir textil de 0,18 si struna de 0,10, tot textil. Carlige mici de 12 -14 pana la ora 23,00 apoi schimbate (inaintea furtunii :) ), cu carlige mari de aprox 2 - 4 , din otel batut si cu tija groasa, incercate cu patentul, ca sa nu mai patesc sa mi-se dezdoaie carligul, ca data trecuta. Varful foarte ascutit si nu intors, ca pentru crap, ci drept. Am folosit vreo patru branduri diferite. Plumbi rotunzi de 70, fiindca nu dau in curent mare. Bete, nu prea flexibile, fiindca mreana trage violent si se autointeapa. Franele la mulinete, slabite bine, betele asigurate pe cracani, cu bolvani mari. Stilul de intepat si scos, indiferent de marimea mrenei, e cam asa : Daca trage intermitent, nu poti sa o prinzi. Cand o zguduie continuu, e deja intepata si nu necesita sa tragi de undita, decat usor, spre a nu-i largi gaura carligului sau a-i rupe buza. Recuperarea trebuie sa fie lina, inceata, cu asteptarea unor zmucituri tari, mai ales spre mal, timp in care actioneaza frana slabita a mulinetei si amotizeaza socul, oprirea cursei se face cu degetul pe tambur.Se stie ca mreana adora cascavalul si mirosul de branza fermentata. Dar ca sa dai cu cascaval la fund, in curent si cu plumb greu, e exclus, acesta sare din carlig. Bun, exista sprayuri si mixuri, cu aroma de asa ceva. Destul de piperate (la pret) si nu stiu cat de eficiente. Ieri, vazand ca nu pot da cu cascavalul pe care-l luasem si-l facusem cubulete, am dat cu buchet de viermi albi si galbeni. Apoi mi-a venit ideea simpla si grozava : am pus peste viermii din cutie, cubuletele de cascaval, acestia l-au devorat rapid si ... minune, puteau a cascaval de-ti lua nasul. Real, imediat ce am dat cu de astia, s-a simtit, tragea imediat ! Ha, ha, fara mixuri ! De altfel, toata noaptea, pe toate betele, am dat numai cu asa ceva. Alte momeli : rame buchetel sau rama groasa si lipitori mici.

A fost destul de cald noaptea, mai ales ca e zona de munte, focul facut avand un rol decorativ, mai mult pentru lumina si ambianta placuta. A fost fain !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!