NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

30 iunie 2010

Lacul Bradisor 2010

Bradisor,coada lacului
   Iata un exemplu viu, despre cum se poate strica un habitat natural prin inconstienta unor burta-verde, asa zisi "pescari". Bradisorul, unul dintre cele mai tari locuri de pastrav din tara, unde acum 15 -20 de ani nu exista nimic in afara de pastrav, poate doi, trei cleni talhariti, acum e plin de...ce nu e ? Obleti - miliarde, cleni si mai nou de biban, mreana, boroaca si... caras. CARAS pe Bradisor ! La dracu ! In curand o sa prindem in varful muntelui, guvizi.
   Asta s-a intamplat cu ani in urma si pe Vidraru, dar era de inteles cu pescarii din zona, enorm de multi si de ...amatori.
Tarbo
   De ce dau eu vina pe pescari ? Pai toate speciile astea de ses nu se prasesc natural in lacuri si rauri de munte si nu au facut-o niciodata singure. Orice martafoi cu masina si gratar isi ia la el si bete de pescuit, ca asa e trendy si a aflat ca pastravul mananca si pestisori, asa ca ia si un butoi de maruntis. Obletei, carasei si  dracu mai stie ce a prins pe baltoace, sau a cumparat. Prinde sau nu, ce ramane ii toarna in apa, ca "au avut zile saracii". In doi - trei ani, astia se inmultesc rapid. Asta-i partea intaia.
locul zis - La Pisc
   Partea a doua e tot de la momeala. De cand au aparut granulele alea pentru hrana pastravului, a aparut si momeala "papacioc". Toate bune, nu trage la asta exagerat, cam tot cat la rama sau viermi, e o alternativa. Dar vezi ca nu poti nadi cu rame, pe cand cu asta se poate. Si da-i nene cu sacii. Si atata au nadit, ca acum aici la Bradisor, ORICE peste mananca si se poate prinde cu papacioc ! De curiozitate dati cu alea in fata pastravului in zona salbatica. Nici nu se uita la ele. Dar daca ii dai 10 ani la rand... Ce nu stiu fraierii de nada asta, e ca un singur pastrav poate sa manance doi pumni de boabe, adica ce ai dat odata. Mananca si pleaca plin. Si da-i iar, ca nu merge. Asta se da doar macinata fin, cat apuci intre degete si rar, sa dea gust apei. Nu e mamaliga ! Ca s-o scurtez, ce mai, e un dezastru eco. Anul trecut se mai prindea printre pastravi si cate o mrenuta, anul asta nu se mai prinde decat oblete, biban si caras. La ce mama dracu sa ma duc pe munti sa prind ce e in dosul casei ?
cu pozele ramai...
   Toti pestii astia de care e plin acum lacul, o sa reduca drastic populatia de pastrav, mancandu-i hrana, icrele, etc. Asta vre-o 10 ani de aici incolo.
   Nu v-ar interesa o propunere de lege ? Cinci ani, pescuitul interzis total, cu pedeapsa de 6 luni puscarie- la urgenta, cum te-a prins. Ha, Ha ! Sa vezi dupa astia cinci ani, cam cati mai umbla cu batul in mana si isi zic pescari ? Ca acum parca a inebunit lumea, unde te uiti, la moment, vezi cativa cu undite in mana !
   Taxa e tot asa de 26 lei / zi lumina, doar ca acum dai banii astia sa prinzi obleti. Nu se mai merita drumul, decat daca esti echipat cu o camera foto, ca macar cu pozele ramai.
   Adio pastrav de Bradisor pana la toamna, in noiembrie - decembrie, pe interzis, ca doar atunci mai sunt sanse la Pisc, unde nu vine nimeni sa te ia la zor..

3 comentarii:

  1. Foarte trist intradevar cum oamenii inconstienti au introdus accidental sau nu pesti precum carasul in ape de pastrav. Se stie foarte bine cum carasul decimeaza populatia de salmonide mancandu-i icrele si facand concurenta la hrana sa. Pacat de asemenea ape care acum nu se mai pot numi lacuri de munte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pastrav inca mai e destul, era foarte mult inainte de asta, au prins cei care s-au dus acum in noiembrie pe interzis (cu pilele de rigoare), dar avand in vedere populatia de bibani si carasi care creste exploziv, nu cred ca mai merge prea multi ani. Mai sus de Bradisor insa, e lacul Vidra, acolo nu s-or mai prasi alte alea, fiindca e altitudine mare. Deh, aia e !

    RăspundețiȘtergere
  3. DOMNULE DUCU AVETI MARE DREPTATE CU INTRODUCEREA ACCIDENTALA A SPECILOR DE CAMPIE .

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!