NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată

25 decembrie 2011

Pescuitul pe Olt in 2011 - un rezumat

   Acum, la sfarsitul anului, cand consider ca pana la primavara, majoritatea activitatilor pescaresti s-a cam incheiat, m-am gandit sa trag o linie si sa fac un fel de rezumat al pescuitului din anul 2011, pe Olt.
   Astfel, sezonul de primavara, a inceput destul de tarziu, cu exceptia obletilor de la balta Proieni - Valcea, care au tinut la traditie si au inceput sa traga, inca de la marginea ghetii - http://youtu.be/jSwVhSvvz9A . Stiuca nu a fost de gasit pe aici, pe la deal si am auzit ca nici pe la vale nu a fost vazuta prea des in primavara. Somnul a inceput tarziu, prin iunie. Singur cleanul, a inceput devreme la deal. Tot sezonul de pana la prohibitie, a fost mai mult de cautare de locuri noi si de prins... aer curat - http://youtu.be/5a2Sp7Sz1Lo .
   Vara, pescuitul a inceput in forta, majoritatea rapitorilor de pe Oltul superior, in frunte cu somnul, au avut activitate intensa. Am facut partide excelente si in ritm des, uneori chiar adevarate maratoane pescaresti, ziua la blinkereala - noaptea la somotei, ce mai, in iunie - iulie - august, am avut festival. Capturile nu au fost enorme, dar au fost satisfacatoare, la aproape orice partida -http://youtu.be/pLywt-CE5AI ,  http://youtu.be/a0s4jmZ9qtQ , asta asa ca exemplu. La vale, pe Oltul inferior, nu stiu, ori am avut noi ghinion ori... nu am avut nimic important de raportat, cativa somotei prapaditi, pe la Izbiceni si niste conditii vitrege, ba era in deversare, ba erau furtuni de vara... http://youtu.be/cYdLhG1pUDw
   Toamna intreaga a mers de minune, dar am pescuit aproape numai la deal, sezonul fiind marcat de mreana si clean, locurile mele fiind, intre Caineni si Raul Vadului - Valcea, la granita cu jud. Sibiu - http://youtu.be/wP-fVfRMJGU . Cel putin, la mreana, am avut niste capturi mari (pentru acest segment de Olt), cea mai mare avand 4,700 kile. Altii au fost mai la deal dupa ea, in jud. Sibiu, la Turnu Rosu, unde au luat si mai mari si mai multe. Cleanul a dat binisor in rotative. Avatii nu au vrut anul asta, cu exceptia catorva amarati, luati tarziu in noiembrie - decembrie, la rotative mici.

Catalin la Ionesti - Valcea, in decembrie
    Cum iarna abia a inceput, vom vedea daca se prinde ceva, de aici incolo, in probabil rarele iesiri pe care le voi face in acest sezon.
   Asa, ca sa trag niste concluzii, anul a fost unul plin de activitate si multumitor din pdv. pescaresc. Apa Oltului devine din ce in ce mai curata, astfel specii care aproape disparusera din areal, isi revin, alte specii iubitoare de apa curata prolifereaza, altele, noi pe aici, acum apar : ex. beldita. Acum pe iarna, am vazut la Zavideni - Valcea, ca si bibanul isi revine ( e multime de d`asta), dupa ce o fi avut, vreo molima, ceva, de aproape disparuse.
  Salaul e in descrestere drastica, atat la vale cat si la deal. Aici se cuvine tras un semnal (era sa zic, un sut in.. autoritatilor corupte), privind situatia setcilor de la gura Oltului, din zona T. Magurele - Islaz, ceva monstruos, orice peste fiind impiedicat sa urce la depunere de un zid compact de setci, in plina prohibitie ! An de an ! Sefi de post ? Politie de frontiera ? ANPA ? = spaga-i la putere.
   Somnul e intr-o expansiune uimitoare, pe tot Oltul superior, prevad deja ca incepand cu 2012, vor iesi la maluri somnii cei mari, datorita scaderii populatiei de pesti mici, decimata tot de el. Deja in gropile de zeci de metri de prin cursul superior, sunt monstrii de zeci de kile !  Se mai prind !
   Stiuca e stationara la deal, totusi parca nu mai da ca in alti ani, ori poate si-a schimbat vadurile si nu le-am descoperit noi (inca !). Avatul, la fel. Cleanul e in crestere, pe cursul superior, bibanul promite ca-si revine, ce mai, se prevede un an bun in 2012.
   La munte, la pastrav, anul asta, pur si simplu nu am fost deloc, asa ca nu ma pot pronunta, dar din auzite de la prieteni, a fost un sezon cam slab.
   Asta, despre rapitori. Cat despre pasnici, eu nu prea ma duc dupa ei, dar din ce am observat, si pescuitul asta, merge spre bine, cu toti parasutistii si setcarii ce iau si ei o parte din ei. Astia (pestii pasnici), prolifereaza asa de mult, ca sincer, nici nu se prea cunoaste ce pica in plase... Crapul inspecial, vad ca s-a inmultit, pe la noi spre Valcea, astfel, tendinta e - mai mult crap, mai putin caras, de asemenea babusca. Si mai nou, pe tot Oltul superior, se prinde, ce-i drept mai rar, platica. La deal, si-a revenit un peste "uitat" sau confundat cu carasul, pe nedrept : caracuda.
   Cam asta a fost, in linii mari anul care se incheie. Pentru 2012, eu personal, prevad un pescuit mai bogat in capturi si evenimente.
 
    Astea fiind zise, va urez : Sarbatori fericite si La multi ani !

Un comentariu:

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!