NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată

24 august 2010

Clean intre munti

La clean
   Sambata, neavand nici un angajament de pescuit mai serios, am vorbit la telefon cu niste cunoscuti, care sunt paznici la un baraj de pe Oltul superior, baraj ramas in faza de stand by, in conservare, de pe vremea lui Ceasca. E ridicata doar structura inferioara, restul urmand sa se faca...ma rog, important e ca sunt o multime de excavatii si devieri pe Olt, ceea ce face locul un rai al clenilor si mrenei.
   Asadar, iata-ma in defileul Oltului, intre munti, la Raul Vadului (da, acolo unde sunt si glumeti). Am mers, de`al dracu, in stil vechi, cu o daramatura de tren, sa mai simt si eu parfumul pescuielilor din tinerete, cu mers la gara, de acolo hat la naiba la locul de pescuit. Frumos, zau chiar a fost placut.
Ceata si roua de dimineata
   In principal, am dat la rotative mici, chiar foarte mici 00, dupa cleni. Productiv si distractiv. Apa era merlie, numai buna de tinichele. Au cazut destui cleni, nu enormi, desi ar cam fi fost cazul, avand in vedere locurile. Nu am adus acasa nimic, deoarece dl. Taru, paznic la...betoane, tot n-avea de lucru nimic mai bun, asa ca i-a facut la tigaie, serie dupa serie, timp de trei zile, cu mamaliguta si mujdei, de au mancat si cainii de acolo.
La mreana, pe seara
   Seara, am dat la mreana, au cazut cateva mrenute cam la 30 cm si am lasat o tona de plumbi prin pietroaiele locului. La rama mare, la altceva nu prea vrea. Cu ocazia asta am aflat ca nu sunt pescar de mreana si m-am jurat ca dracu o sa ma mai vada pe mine dand dupa ea la munte, in suvoaie puternice si in loc plin de piatra.
Bibanul dintre betoane
   Si surpriza, intre betoanele alea, se fac niste deschideri mici cu apa, de fapt e un intreg sistem de canale pe sub baraj, plin cu apa de izvor, in care nu stiu cum - adusi de om, sau natural, s-au prasit niste bibani marisori si extrem de viu colorati. Am prins si de astia cativa, de nu-mi venea sa cred unde stau si ce or fi mancand ei acolo. Astia i-am prins la pluta, dand printre mustati de fier beton.
Alta montura ? Nu ma mai prindeti voi...
   Am stat acolo pana luni dupamiaza, (am dormit in baraca paznicului), racoare ziua si frig al naibii noaptea, aer curat si hoinareala pe coclauri bolovanoase, cu aruncari de lingurita hotesti pe sub mana si driluri frumoase : pot spune ca m-am distrat pe cinste ! Si neaparat cat tine timpul frumos ma mai duc, macar o data !

19 august 2010

Lacul Bradisor - Valcea, loc de pescuit


Get the picture - coronamentul barajului
- Locatie : pe valea raului Lotru, in judetul Valcea, intre muntii Capatanii si muntii Lotrului.

- Orase apropiate : Ramnicu Valcea, Sibiu. Mai apropiate - Brezoi si statiunea Voineasa.
- Din soseaua de pe valea Oltului, se intra spre Brezoi la stanga (la km.35,daca vii de la Valcea), sau spre dreapta (la km.65,daca vii de la Sibiu). Drumul in sus spre Bradisor si mai sus spre Voineasa, e bine asfaltat, asa ca mai mergem vreo 20 km pana la lac. Odata ajunsi pe coronamentul barajului, o sa vedeti ca se face la dreapta, un mic drum. Acela duce spre bazinele pastravariei Romsilva, zisa "a lui Cerbu", dupa numele admin. de aici. Daca bariera e saltata, mergi pe el vreo 200m, intri pe o poarta,(si cu masina se poate) si daca nu ai avut bafta de pastravi...dai cu portofelu` si prinzi sigur...Imediat de la poarta la stanga, in jos, se face o potecuta, care duce la cel mai bun loc de pescuit de pe lac, la debusare. Insa nu prea da voie Cerbu. Eu mai merg pe acolo, dar cateodata mai face ala scandal (doar atat). Chestie de tupeu si de rentabilitate.
  Daca nu intram, trecem barajul si pescuim pe unde ne duce capul.

Ei, de la poarta aia pana la baraj, o sa vedeti mai ales in zile cu soare, niste haia de pesti enormi, umbland lenes prin apa : sunt cleni. Nu va pierdeti cu firea sa dati dupa ei. Chiar daca ati intepat unul, nu vad cum si pe unde-l puteti scoate, fara vre-o cascadorie. Puteti lasa masina la capatul barajului unde se face drumul spre debusare si cobora incet panta pana pe mal, imediat langa baraj - cam 20 m. Aici e un colt de apa bunisor. Puteti lasa masina la celalalt capat al barajului, unde este un loc viran de parcat si sa intrati sub poduletul (separat de baraj) pe care l-ati traversat, pe partea dinspre deal pe o mica poteca. Loc de ploaie, nu prea grozav, mai mult prindeti cu ochii decat cu batul.

Mai departe. De la baraj, cum mergem in susul lacului, se vad doua frumoase turnuri ce ies din apa, legate de sosea cu o pasarela. Aici, la baza lor, pe cam 50 - 60 m se poate da bine, desi in general se prind pastravi mai mici.

Get the picture - Bradisorul vara
Ajungem la viaducte si la cel mare, exista o poteca ce duce la golful de sub el. Golf ce se ghiceste din pozele alaturate- poze facute chiar de pe viaduct. Sa nu va sperie distanta la care se vede golful jos, e o iluzie optica. Pe poteca (pe care o gasiti usor in partea dinspre deal), coborati cam 30 - 40 m. Aici e un loc foarte bun vara si toamna si pastravii sunt mai aratosi.
Get the picture - vedere de pe viaduct

- Altele : aici e un lac cu taxa de pescuit, aceasta taxa,constituind si permisul pe lac. Se plateste la fata locului, pe mal (daca nu v-ati bagat in cine stie ce vagauna), catre angajati ai Romsilva. Astfel : 26 lei / zi lumina. Sau, doar daca sunteti cazati undeva si prezentati o factura de cazare (turisti) - 50 lei / 10 zile lumina. Sau 400 lei / an de la Romsilva direct. Spun zi - lumina, fiindca noaptea nu se pescuieste - cf. legii. Eu am dat noaptea cand am avut chef si nu a venit niciodata nimeni in control. Dar nici pestele nu prea mai da noaptea. Asa ca se poate da si nocturn daca nu aveti altceva mai bun de facut. Controlul vine pe la 8,00 si mai sta pe acolo pana pe la 17,00 ; barca - Nu, desi sunt destui care se mai incumeta, dar Niciodata noaptea (poti fi acuzat de braconaj, sau mai rau, de furt din pastravaria plutitoare ce se vede mare pe lac) ; parcare - nu ; bete - doar unul (ceea ce e corect, nu poti da cu 3, ca nu faci nimic) ; peste recoltat - cat prinzi, nu sta nimeni sa ti-i numere ; dimensiuni pesti - doar nu o sa opresti pixuri, pastravii mici trebuie eliberati imediat ! ; calitate drum - asfalt tot drumul, destul de bun, cazare - sunt o multime de pensiuni in comuna Malaia de la coada lacului (distanta de la baraj pana in comuna e de cam 6 km, unde se termina lacul, incepe comuna).

- Observatii : prohibitia este de la 15 septembrie, pana la 30 aprilie - inclusiv, in fiecare an. Nu se schimba datele. In extrasezon sunt controale zilnice ale Romsilva. De accea nu recomand tentativele, acestea ducand la confiscarea batului si la ceva scandal cu aia, posibil amenzi. Mai bine nu incercati nici cu barca, dealtfel pastravul se prinde ferit, de pe mal, fara miscari inutile si fara vorbarie intre pescari, ca nu e stiuca !

Get the picture - la viaduct
A ! Si sa nu uit de acel punct - Never - nu veniti la pastrav fara ochelarii polarizati ! Aici veti vedea cu adevarat ce valoare au. Din zece insi care dau fara ei ca orbetii si prind ce pica, voi veti vedea pestele la fix. Un pastrav vazut in apa, e unul prins, in 99 % din cazuri.

Ca incheiere, dar nu in ultimul rand, vreau sa multumesc aici d-rei Alexa Teo, pentru fotografiile - zic eu exceptionale, care ilustreaza acest articol. Fotografii ce se regasesc printre multe altele de aceeasi calitate, in blogul ei, " Get the picture ".

Cu incredere - mai sunt pastravi destui acolo !


Despre ciorbe de peste

Ilustratie - captura... de pe net
   Aici am sa dau niste reguli de baza, pentru obtinerea unei ciorbe de peste "genuine". Sunt fel si fel de retete, dupa zone, mai bogate, mai limpezi, mai cu aia, mai cu ailalta, dar orice zeama de peste adevarata are niste "rules & taboo".

   - Pestele: Trebuie sa fie de mai multe feluri, specii si dimensiuni. Nu trebuie spalat excesiv, intr-o apa fiind suficient. Astfel avem soiul principal, sa zicem Crap. Ciorba de crap. Asta trebuie sa fie taiat in bucati mai mari, sarat USOR si pus deoparte. In oala se pun pesti mici, de tot felul ce se poate prinde pe balta, in cantitate mare, cu apa. Se fierb 1-1,5 ore, se zdrobesc, se strecoara presand pe masa de peste rezultata. Se pastreaza doar zeama ca baza a viitoarei ciorbe. Acum se adauga legumele si eventual apa, si se fierb total. In loc de apa se poate pune pana la completare, bors. Asta e in functie de felul ciorbei. Cand s-au fiert legumele, se adauga bucatile cele mari de peste pus mai devreme deoparte. Astea se mai fierb nu prea mult, in general cam 15 min. ca sa nu se sfarame si ca sa nu-si piarda gustul. Bucatile se lasa in ciorba sau nu, dupa preferinta si felul bucatilor (ex. capatana de crap sau somn se scoate separat pe platou, cu verdeata si usturoi pe deasupra).

   Capatanile de peste dau adevaratul gust al ciorbei. Nu se arunca nici coada sau inotatoarele, acestea fiind puse la fiert impreuna cu maruntisul la inceput.

   - Legumele: astea sunt folosite dupa gust si specific, dar, intotdeauna ciorba trebuie sa aibe- ardei, gras si nitel macar de ala iute, radacinoase albe, frunze de leustean sau telina. NU se pun la ea : morcov, orez, acestea ii "falsifica" gustul de peste. Nu se drege cu ou. Never.

   Fara sa exageram ca trebuie apa din balta si alte prostii, un lucru stiut, este ca vasul in care se face o ciorba buna este un ceaun cu carnea groasa de...tuci. Optional.

   Or mai fi si alte aspecte ale...cum sa-i spun - construirii - unei ciorbe bune de peste, eu v-am spus ce stiu eu, de aceea astept commenturi sau mai stii : mustrari ?

     Va doresc sa aveti crapi mari in juvelnice, sa-i faceti ciorbe !


01 august 2010

Salau la Rusanesti pe pila

Rusaesti, la baraj pe pila
   Ca in fiecare an in sezonul asta, la barajul Rusanesti, trage de rupe salaul. O perioada de vreo luna, dupa care, aproape dispare, dupa reguli stiute doar de pesti. Eu banuiesc a fi ceva in legatura cu temperatura apei. Deoarece pe malul cu turbinele nu se mai poate da din cauza baracilor pentru muncitori, lumea a dat navala cu barcile pe pila dintre canalul de fuga si deversor. In cursul saptamanii nu prea te lasa gardienii, dar sambata si duminica nu zic nimic si lumea se duce cu barca si se urca pe pila. Cel mai bun loc de prins salau, avat, platica si caras mare. Si mai rar, cate un crap barosan. Si noaptea somotei, daca dai in partea cu deversorul, la apa linistita.
Dimineata la deversor
   Am plecat vineri seara, cu un milion de obletei in butoi, cu schimbat apa pe drum pe la fantani, pompite si alte precautii, ca sa ajungem cu ei vii. Am ajuns si surpriza : dintre toate catastrofele imaginabile, nu era niciuna, doar ca erau date drumul la doua cupe pe deversor, apa plina de spume si foarte repede, noapte, bezna si noi avand barca simpla, cu vasle.
   Nu ne-am incumetat pe noapte sa trecem, am asteptat ziua si am trecut prin partea cu turbinele, destul de usor.
Pescari pe pila
   Ei bine, de doua zile decand deversau, salaul diparuse aproape de tot, isi luase viteza la vale. Se mai prind cativa si mai mici si mai mari, dar la cate bete sunt puse de catre toti, e egal cu zero. E posibil ca odata cu vre-un val de canicula sa mai dea iar asa tare, dar oricum va reveni si chiar daca nu se mai prind cate 20 - 30 de kile de om, se vor face partide reusite de salau pe acest loc.
Salaii vecinilor mei de pescuit
   Ca sa nu lungesc vorba, am prins vreo trei strapazani si am dat-o pe platica. Aia a mers mai binisor, au mai dat si ceva carasi, in fine pe la pranz am plecat spre casa. Nu am luat salaii care ii aveam in plan, dar cel putin pentru mine, nu a fost o surpriza. Ma asteptam la asta, mai ales ca am mai patit-o si in alti ani, cand m-am dus la spartul targului, locul gol de pescari, dar si de peste.
Deverseaza de doua zile
   Nu e nimic, salaul - si inca destul de mare, trage de seara pana dimineata, de la baraj in jos pe pereu. Noi sa fim sanatosi, ca ii dam in freza noaptea, la betele puse cu obleti sau carasei pentru somn. Urmatoarea iesire cred ca va fi la somotei, ca ala e cinstit si trage tot timpul fara surprize !
Rusanesti, malul drept