NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

19 august 2010

Despre ciorbe de peste

Ilustratie - captura... de pe net
   Aici am sa dau niste reguli de baza, pentru obtinerea unei ciorbe de peste "genuine". Sunt fel si fel de retete, dupa zone, mai bogate, mai limpezi, mai cu aia, mai cu ailalta, dar orice zeama de peste adevarata are niste "rules & taboo".

   - Pestele: Trebuie sa fie de mai multe feluri, specii si dimensiuni. Nu trebuie spalat excesiv, intr-o apa fiind suficient. Astfel avem soiul principal, sa zicem Crap. Ciorba de crap. Asta trebuie sa fie taiat in bucati mai mari, sarat USOR si pus deoparte. In oala se pun pesti mici, de tot felul ce se poate prinde pe balta, in cantitate mare, cu apa. Se fierb 1-1,5 ore, se zdrobesc, se strecoara presand pe masa de peste rezultata. Se pastreaza doar zeama ca baza a viitoarei ciorbe. Acum se adauga legumele si eventual apa, si se fierb total. In loc de apa se poate pune pana la completare, bors. Asta e in functie de felul ciorbei. Cand s-au fiert legumele, se adauga bucatile cele mari de peste pus mai devreme deoparte. Astea se mai fierb nu prea mult, in general cam 15 min. ca sa nu se sfarame si ca sa nu-si piarda gustul. Bucatile se lasa in ciorba sau nu, dupa preferinta si felul bucatilor (ex. capatana de crap sau somn se scoate separat pe platou, cu verdeata si usturoi pe deasupra).

   Capatanile de peste dau adevaratul gust al ciorbei. Nu se arunca nici coada sau inotatoarele, acestea fiind puse la fiert impreuna cu maruntisul la inceput.

   - Legumele: astea sunt folosite dupa gust si specific, dar, intotdeauna ciorba trebuie sa aibe- ardei, gras si nitel macar de ala iute, radacinoase albe, frunze de leustean sau telina. NU se pun la ea : morcov, orez, acestea ii "falsifica" gustul de peste. Nu se drege cu ou. Never.

   Fara sa exageram ca trebuie apa din balta si alte prostii, un lucru stiut, este ca vasul in care se face o ciorba buna este un ceaun cu carnea groasa de...tuci. Optional.

   Or mai fi si alte aspecte ale...cum sa-i spun - construirii - unei ciorbe bune de peste, eu v-am spus ce stiu eu, de aceea astept commenturi sau mai stii : mustrari ?

     Va doresc sa aveti crapi mari in juvelnice, sa-i faceti ciorbe !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!