NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

25 noiembrie 2010

Balta Proieni - Valcea

Aici trage prima data in primavara
- Locatie : langa drumul E 81 in dreptul localitatii Proieni, jud. Valcea.
- Orase apropiate : Ramnicu Valcea si Sibiu. Mai apropiate, Brezoi si Talmaciu.
- Traseu : din Ramnicu Valcea pe soseua catre Sibiu (E 81), dupa intersectia catre Brezoi mai mergeti 5 km si balta e pe stanga foarte vizibila. Soseaua merge paralel cu balta, de-a lungul ei. Dinspre Ramnicu Valcea 40 km, dinspre Sibiu 60 km. Cand va apropiati de balta, aveti ca punct de reper de la distanta, un pod metalic de cale ferata ce traverseaza Oltul.
- Acces direct : chiar in dreptul podului, vis-a-vis de el, se face un mic drum de acces catre satul Proieni si bineinteles catre balta care e chiar langa sat. Atentie ! Daca veniti dinspre Sibiu nu luati dreapta direct, in fuga - raza de virare e prea mica. Opriti ca la stop si inscrieti-va incet in curba. Accesul e in poza alaturata, eu stand cu spatele spre Sibiu.

Asta e intrarea co masina, dinspre Sibiu
- Descriere loc : balta e la 1 km de Drumul Vechi de la Corbu, alt loc frumos de pescuit din zona Brezoi - Valcea, despre care voi face un alt articol separat si la 2 km de barajul de la Brezoi, asa ca toate trei locurile sunt alternative la o pescuiala de o zi, doua. Are legatura directa cu Oltul, printr-un canal ce trece pe sub sosea si calea ferata - mai bine zis un parau. Pe malul Oltului, pe langa aceasta gura a canalului, se deschide un platou larg cu apa de 1m, prin care umbla stiuca, bibanul si mai ales avatii mari.


balta si loc. Proieni
 Trebuie spus ca balta asta are orice peste care exista in Olt, si chiar in numar prea mare, acesta intrand acolo mai ales pentru depunere si ramanand pentru bogatia hranei. E puiet atat de mult, incat cred ca rapitorii nu trebuie decat sa deschida gura si le intra singura hrana. Din acest motiv, capturile de rapitori sunt mai rare, dar si pestele se dezvolta bine - cand prinzi ceva, e unul mare ! Pasnicii nu sunt in dimensiuni mari, dar atunci cand ii prinzi la masa, vin in numar mare. Si inca ceva, aici trage obletele si babusca prima data in an, cand inca mai e gheata pe o portiune de balta.

Pescari la oblete si babusca in martie
- Pesti si momeli recomandate : caras, crapcean, babusca, clean, scobar, obleti si ca rapitori - salau, avat, biban si posibil (trebuie sa fie, desi eu n-am prins), stiuca si somotei. Ca momeli atat pentru pasnici cat si pentru rapitori, nu am recomandari, dati fratilor cu ce stiti voi mai bine, ca la aia trage !

- Altele : taxa nu e - permis de pescuit (si / sau ANPA) ; pescuit nocturn - da ; barca - da, dar nu prea e nevoie ; parcare - oriunde pe mal ; numar de bete - cate considerati ca trebuie ; peste capturat - cat  vreti ; plantat - da ; cazare - nu ; campare - da ; calitate drum - asfalt tot drumul, destul de bun.


O barca de agrement...
 - Observatii : Situatia baltii e putin incerta, fiind obiect de disputa intre obstea satului care o revendica si ... parca AJVPS, sau nu stiu cine. De aceea, acum se pescuieste cu permisul obisnuit, dar s-ar putea in timp sa fie ceruta vre-o taxa, daca o castiga satenii. Asta e chestie de ani de zile. Daca vedeti oameni la pescuit pe mal, totul e ok. Prohibitia se respecta, de nevoie, ca cel care intreaba de permis e din sat. Si ii mai lasam si pe ei liberi sa bage minunile lor noaptea (vezi barca aia din poza, la urma urmei e balta lor !). Dupa cum am mai spus, pe o distanta de cativa kilometri, aveti tot felul de locuri alternative, asa ca daca se intampla sa nu dea aici...

Oltul e mare si are destul peste !

4 comentarii:

  1. Salut,

    Dupa cum ai observat eu abia am deschis un blog, in ultima vreme am lasat-o mai rar cu pescuitul si am intensificat in weekend-uri plimbarile prin tara. Motivul?! ma costa mai putin decat o partida de pescuit in care dupa ce ca dai o taxa enorma , ai si sansa sa pleci fara peste, nu mai e ca pe vremuri...O sa postez si eu imagini cu tema pescareasca, dar nu asa de spectaculoase in privinta trofeelor, insa superbe ca locatie. Am trecut si eu chiar anul acesta de 2 ori prin Calimanesti_Brezoi spre Voineasa_Vidra, dar n-am avut decat odata o undita cu mine si cativa viermusi si am dat cam 1ora pe lacul Vidra (zona fiind inundata la greu).Am prins cativa pestisori mici, erau cam cat un porcusor, trageau de viermusi mai rau ca pirania, poate imi spui ce erau , imposibil sa nu cunosti lacul Vidra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Gabi, la Vidra se prinde mai greu pastravul si de obicei toamna tarziu, pe interzis. Aia care sunt asa mici si trag mereu, daca nu sunt cumva chiar puiet de pastrav (cred ca ti-ai fi dat seama), sunt boisteni, niste aia mici cat degetul, fara solzi, negru - verzui pe spate si cu burta alba cu relexe usor lila. De fapt asta era hrana predilecta a pastravului. Ce sa-i faci, in timpul ala asa scurt, ai prins...momeala!
    Cat priveste locurile frumoase, pe la noi in Valcea, peste tot ai belvedere. Si peste.
    S-auzim de bine !

    RăspundețiȘtergere
  3. Faina locatia,pacat ca si aicia(dupa cum vad in imaginea cu barca) ca si in multe alte parti,braconajul e la el acasa,in acest fel nu ne vom putea lauda niciodata cu capturi spectaculoase.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu stiu ? Cred ca si legislatia la noi e destul de permisiva, nimanui nu-i plac setcarii. Totusi balta asta, e revendicata pe cai legale de obstea satului, o fi fost a lor candva si nu se baga nimeni sa-i opreasca. Mai bine ar ingradi locul si ar pune taxa, ar scoate bani mai multi decat din pescuit.

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!