NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

26 februarie 2010

Lada frigorifica pentru pescuit- 2 din 6



Materiale :


- 1 bara profil pentru rigips (CD parca ii zice), de 7 cm lat, deci 70 x 30 mm.


- Cornier de aluminiu 20 x 20 mm, subtire in grosime 1,5 mm. Se vinde in bare de 4 m.


- Foi de polistiren expandat, de preferinta pt. exterior, de 5 cm grosime, 3- 4 buc. pt. cutie.


- Acelasi material de 3 cm grosime, 2 buc. pt. capac.


- Policarbonat celular de 4- 5 mm grosime, se vinde in foi mari, daca vrea sa taie din foaie o bucata cam de 2,10 x 1,10 m, daca nu, Lambriu de PVC tot celular, 5 mm grosime, in foi de 270 x 25 cm, care se imbina prin lipire cu superglue Dupa taierea bucatilor, 3 buc. Avantaj lambriu, aspect placut si e mai ieftin. Pret cam 18- 20 lei / foaie..Ambele se taie cu un cutter si o rigla.


- Silicon transparent (elastic), 1-2 tuburi, pt. lipiri si umpleri lufturi.


- Pocnituri de 4 x 10 mm, cate or fi nevoie.


- Cuva de plastic de 25- 35 l, dreptunghiulara sau usor tronconica si neaparat, cu marginea de sus plana. Cautati ceva gen troaca pt. mortar- se gasesc si sunt ieftine.


- Inchizatori, manere, balamale, folie de aluminiu pt, gatit (toate astea optional). Inchzatorile, manerele se pot face manual , cu balamale doar pe o parte sau deloc, folia de Al se poate pune intre polistiren si policarbonat.


Daca ati masurat spatiul din masina, mergeti si luati cuva, adaugand cate 11 cm in gand la fiecare latura (lada va avea marimea cuvei + 2 pereti de 5,5 cm), apoi in functie de dimensiunile ei calculati pe hartie materialul real necesar. Cuva, daca e tronconica, mai bine, fiidca ramane un spatiu gol, izolant intre ea si pereti. Nu-l umpleti cu nimic.


Conform dimensiunilor de pe hartie, debitati tot materialul odata. La montaj o sa va vina usor.


Bara de profil rigips, se taie pe lung, pe mijloc. Rezulta doua bare de cornier. De ce e nevoie de asta, de profil ? Pentru ca are o margine indoita in U care va retine polistirenul capacului. Tot la capac, peste rama de profil pe cele 4 colturi in lateral, se nituiesc coltare din cornier de Al pentru a putea aplica solid inchizatorile sau balamalele. Aici se cuvine spus ca din asta se poate face aproape tot scheletul- in afara de rama de sus a cutiei, la nivel cu gura cuvei, cu conditia sa fie indreptata la ciocan partea cu U.


Cornierul de Al , de ala vopsit, e destul de ieftin si se gaseste usor pe la depozite de profile Al. O bara e in jur de 20- 25 lei.


Polistirenul expandat (alb) e bine sa fie de exterior, fiind mai tare, se taie mai precis, nu se scamoseaza. Nu folositi polistiren extrudat fiindca se deformeaza usor. Nu-l taiati in casa, ca va pune sa scuturati covoarele (Ha, Ha, ce-mi plac glumele mele !).


Un sfat bun : nu puneti silicon la lipit si la umplut lufturi in nestire ! Doar cat e strict necesar. De ex la capac veti lipi 2 buc. de polistiren de 3 cm. Dati cu silicon imprejur pe o foaie, lipiti-o de cealalta si apoi infigeti tepuse de lemn unse cu silicon, oblic din loc in loc. Lada si capacul, chiar si asa o sa miroasa rau vre-o 1,5- 2 luni ! Asigurati-va ca aveti un loc afara din casa, unde s-o tineti in timpul asta, dupa executie.


Daca optati pentru foi de lambriu, taiati intai la dimensiuni foile, apoi imbinati-le si lipiti-le cu glue. Intai imbinat si apoi picurat glue. Nepotrivirile se indreapta cu rigla si cutterul.


Eu nu i-am pus balamale (doar clenciuri cu bride in 4 colturi, gen ca inchizatoarea de la cutiile de table), deoarece in masina nu stiu pe care parte imi va veni mai bine sa o deschid, pe lung, pe lat si astfel nu o mai misc din locul ei. Dar se pot pune pe o parte 2 balamale si pe alta doua inchizatori cu intindere ca la... cutiile pescaresti alea mari...


Ceea ce nu am spus in prima parte, este ca eu nu ofer un patent cu dimensiuni, detalii si procedee exacte. Aici facem maieutica. Eu va spun cum am facut eu, voi puteti simplifica sau perfectiona procedeul, gasi noi materiale mai bune, ce mai fiecare cum il duce IQ-ul, treba sa iasa buna !








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!