NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

28 februarie 2010

Lada frigorifica pentru pescuit- 5 din 6

   Manere si inchizatori
- Pentru inchizatori, eu am folosit niste bride mici  ca in desenul de mai jos, cu dim. de 20 x 8 mm, facute de mine din tabla de alama de 0.6 mm. Una sus si una jos. Apoi am pus cate un clenci din electrod (un carlig mai desfacut la cap) si le-am mai ajustat  curbura cu patentul pana ce au mers un pic fortat. Avantaje ; cand se mai preseaza polistirenul, mai inchid un pic curbura clenciului, o pot deschide ba pe lat, ba pe lung, cum imi cade bine, e simplu si rapid de facut, nu costa si nu pierd timp cautand mai stiu eu ce. Dezavantaje ; de cate ori umblu la ea si o inchid, trebuie sa verific sa nu se fi desfacut vre-una din cele 4. Dupa cum am spus se pot pune balamale si tot felul de incuietori , dupa cum vreti sau aveti idee.
 A ! am uitat ceva ; cand ati terminat lada si capacul e bine sa faceti un semn pe amandoua cum trebuie pus capacul. Daca il punem invers decat a fost decupat, s-ar putea sa nu cada chiar exact. Asta trebuia spus in partea a 4- a, dar e bine si acum.
- Manerele pot fi de tot felul, dar e bine sa retineti ca daca o mai ridicati incarcata, degeaba e manerul solid, ca rama de Al nu prea tine si se va deforma. De aceea trebuie prinse de rama de jos, si ridicate vertical cand luam lada. Cel mai simplu mod e sa nituim cu brida cate o za, un inel, pe rama de jos si unul pe rama de sus a cutiei, de fapt doua si doua, cele de jos putin mai distantate intre ele. Pentru fiecare maner gasim o curea sau sfoara, cordelina, etc, o trecem printr-o bucata de teava de PVC  sau pexal, de 10 cm, apoi ii trecem capetele prin inelele de sus, si le legam elegant cu matisaj de cele de jos. Poate nu arata prea estetic, dar e cel mai bun maner, garantat ! Eu asa am facut. Vezi mai jos desenul cu lada - aspect general.

27 februarie 2010

Lada frigorifica pentru pescuit- 4 din 6

   Capacul :
- Avem deja taiat cadrul din profil rigips si celularul. Acum taiem din polistirenul de 3 cm grosime o bucata cat  suprafata cutiei pe care am facut-o, cat celularul mai exact. Dam cu ceva silicon si  lipim polistirenul de celular. Luam cadrul de profil, il punem imprejurul bucatii , ii nituim urechea de imbinare. Il intoarcem cu polistirenul in sus si presam bine pe margini pentru a intra complet polistirenul  in indoitura in U a profilului. Daca ii mai dam niste nituri deasupra la colturi, e bine ca in  gauri sa bagam si putin silicon, sau sa inmuiem niturile in el.
- Mai taiem din cornier de Al , 4 bucatele de 25 mm lungime, pe care le aplicam pe colturi prin nituire , cu  Un Singur Nit lateral pe latura mica a capacului (latime). Pe latura mare le vom nitui deodata cu inchizatorile mai tarziu. Astea sunt niste intarituri pentru inchzatori, altfel tabla profilului n-ar rezista tractiunii clenciurilor.
- Acum urmeaza ceva mai delicat si foarte important pentru etansare ; din cealalta foaie de polistiren de 3 cm, taiem ceva aproximativ cu golul cuvei in partea de deasupra. Il taiem grosier mai mare decat golul, apoi prin masurare si ajustare din aproape in aproape, vom obtine un capac cat gura cuvei, Care Nu intra bine in cuva. Pentru a intra, cand perimetrul e bine taiat, ii mai dam o taietura fina in strec (oblica ), urmand inclinatia peretelui cuvei. Cat de cat ! Cu cat e mai bine realizat etansarea va fi mai buna.
- Ultima faza e lipirea celor doua bucati de polistiren de 3 cm. Infigem usor capacul taiat in strec in golul cuvei, Nu de tot ! sa ramana cam 10 mm iesit deasupra, sa poata iesi foarte usor. Umblati cu finete ! Apoi dam cu silicon pe el deasupra linie continua imprejur cam la 1 cm de margine, apoi linii in X - hasuri cam la 2 cm distanta una de alta. Venim cu capacul inramat si il lasam usor, cu precizie pe cel cu silicon, potrivind totodata marginile capacului pe cutie, in asa fel  incat sa arate ca si cum ar fi inchisa lada. Cred ca m-ati inteles ! Presam usor de tot sa faca ceva priza, dar sa nu intre mai mult in interior si apoi (iar !) cu mare grija ridicam capacul care va iesi cu cea de a doua bucata lipita de el. Pentru mai multa siguranta ca nu il vom deplasa la presarea ce urmeaza, facem cu varful creionului niste semne de ghidaj, sau un contur fin. Abia acum il apasam cu palma mai serios sa se lipeasca. Uff ! Mai facem vre-o cateva tepuse de lemn - merg si scobitorile rupte in doua, le inmuiem in silicon si le infigem oblic ici si colo pentru armare. Iata mai jos cum ar trebui sa arate o sectiune din capac :
- Odata terminata treaba asta putem sa punem (e recomandat) capacul pe lada ,urmarind ca marginile sa cada exact. Acolo il lasam pana maine, apoi il vom scoate si-l vom lasa sa iasa mirosul din el.

26 februarie 2010

Lada frigorifica pentru pescuit- 3 din 6

Cutia - corpul lazii :
- Din cornierul de Al se taie dupa modelul de mai jos doua cadre identice, la dimensiunile cuvei (fara buza) + 2 grosimi polistiren + 2 grosimi plastic celular- vezi " sectiune transversala". Se mai taie unul la aceleasi dimensiuni, dar acesta dintr-o jumate de profil rigips (pentru capac) si il punem separat.. Se mai taie 4 bucati la lungimea inaltimii cuvei + 1 grosime polistiren + 1 grosime celular (fundul),astea fiind colturile. Cadrele vor avea cate o ureche de imbinare taiata usor in strec-oblic pe care o bagam pe interior, apoi dam gaura cu burghiul de 4mm. La unul inainte de a nitui, fixam cu mana pe interior si o laterala, o gaurim prin gaurile deja facute si o nituim odata cu cadrul. apoi se fixeaza celelalte 3 laterale (inaltimi).
- Polistirenul se va taia cu 3-4 mm mai inalt decat cuva + fundul, pe laterale, pentru ca atunci cand venim cu cadrul de deasupra, sa-l nituim fortat apasand injos pe el, creand o umflatura, o buza de polistiren ca in poza de mai jos.
- La foile de celular le dam sus si jos in toate colturile cam pe unde ar veni niturile de fixare a cadrelor,cate o gaura de 7- 10 mm (ulterior umplute cu silicon) pentru a intra capul nitului si a nu sta distantate de cornier.
- Dam cu putin silicon pe ici pe colo pe interiorul scheletului, ii punem foile de celular pe care le-am taiat inainte, dam si pe astea rapid puncte de silicon in colturi sau mai bine punem siliconul intins pe toate cele 8 imbinari dintre placi, asezam bucatile laterale de polistiren pe margini si in final punem fundul pe cateva puncte de silicon. Cat mai rapid asezam cadrul 2 de Al deasupra presam, gaurim, nituim. E bine sa fie doi oameni la asta. Un prieten, nu stresati sotia !
- Am obtinut cutia, acum introducem cuva, pana ce buza superioara atinge polistirenul. Dam un contur exact cu un creion, scoatem cuva si taiem cu cutterul pe semn in adancime cat e buza cuvei de groasa. Apoi pe lateral, in asa fel ca in decupeul rezultat sa intre exact buza cuvei, dar Atentie ! buza sa fie fix la nivelul cornierului- vezi poza de mai sus. Jos iata cum va arata un colt al cutiei.
- Probati, ajustati, pana da bine, asta e un lucru major, va asigura perfecta etansare. Daca e bine, dati cu silicon in decupeu si putin pe fundul de polistiren, infigeti cuva presat bine, stergeti Acum siliconul in surplus, buza sa ramana curata. Si polistirenul. Nu o puneti cu greutati la presat, ea trebuie sa stea singura, eventual faceti o proba inainte cu ceva plan, celularul pentru capac.
Pute al dracu a silicon, dar gata, avem cutia !

Lada frigorifica pentru pescuit- 2 din 6



Materiale :


- 1 bara profil pentru rigips (CD parca ii zice), de 7 cm lat, deci 70 x 30 mm.


- Cornier de aluminiu 20 x 20 mm, subtire in grosime 1,5 mm. Se vinde in bare de 4 m.


- Foi de polistiren expandat, de preferinta pt. exterior, de 5 cm grosime, 3- 4 buc. pt. cutie.


- Acelasi material de 3 cm grosime, 2 buc. pt. capac.


- Policarbonat celular de 4- 5 mm grosime, se vinde in foi mari, daca vrea sa taie din foaie o bucata cam de 2,10 x 1,10 m, daca nu, Lambriu de PVC tot celular, 5 mm grosime, in foi de 270 x 25 cm, care se imbina prin lipire cu superglue Dupa taierea bucatilor, 3 buc. Avantaj lambriu, aspect placut si e mai ieftin. Pret cam 18- 20 lei / foaie..Ambele se taie cu un cutter si o rigla.


- Silicon transparent (elastic), 1-2 tuburi, pt. lipiri si umpleri lufturi.


- Pocnituri de 4 x 10 mm, cate or fi nevoie.


- Cuva de plastic de 25- 35 l, dreptunghiulara sau usor tronconica si neaparat, cu marginea de sus plana. Cautati ceva gen troaca pt. mortar- se gasesc si sunt ieftine.


- Inchizatori, manere, balamale, folie de aluminiu pt, gatit (toate astea optional). Inchzatorile, manerele se pot face manual , cu balamale doar pe o parte sau deloc, folia de Al se poate pune intre polistiren si policarbonat.


Daca ati masurat spatiul din masina, mergeti si luati cuva, adaugand cate 11 cm in gand la fiecare latura (lada va avea marimea cuvei + 2 pereti de 5,5 cm), apoi in functie de dimensiunile ei calculati pe hartie materialul real necesar. Cuva, daca e tronconica, mai bine, fiidca ramane un spatiu gol, izolant intre ea si pereti. Nu-l umpleti cu nimic.


Conform dimensiunilor de pe hartie, debitati tot materialul odata. La montaj o sa va vina usor.


Bara de profil rigips, se taie pe lung, pe mijloc. Rezulta doua bare de cornier. De ce e nevoie de asta, de profil ? Pentru ca are o margine indoita in U care va retine polistirenul capacului. Tot la capac, peste rama de profil pe cele 4 colturi in lateral, se nituiesc coltare din cornier de Al pentru a putea aplica solid inchizatorile sau balamalele. Aici se cuvine spus ca din asta se poate face aproape tot scheletul- in afara de rama de sus a cutiei, la nivel cu gura cuvei, cu conditia sa fie indreptata la ciocan partea cu U.


Cornierul de Al , de ala vopsit, e destul de ieftin si se gaseste usor pe la depozite de profile Al. O bara e in jur de 20- 25 lei.


Polistirenul expandat (alb) e bine sa fie de exterior, fiind mai tare, se taie mai precis, nu se scamoseaza. Nu folositi polistiren extrudat fiindca se deformeaza usor. Nu-l taiati in casa, ca va pune sa scuturati covoarele (Ha, Ha, ce-mi plac glumele mele !).


Un sfat bun : nu puneti silicon la lipit si la umplut lufturi in nestire ! Doar cat e strict necesar. De ex la capac veti lipi 2 buc. de polistiren de 3 cm. Dati cu silicon imprejur pe o foaie, lipiti-o de cealalta si apoi infigeti tepuse de lemn unse cu silicon, oblic din loc in loc. Lada si capacul, chiar si asa o sa miroasa rau vre-o 1,5- 2 luni ! Asigurati-va ca aveti un loc afara din casa, unde s-o tineti in timpul asta, dupa executie.


Daca optati pentru foi de lambriu, taiati intai la dimensiuni foile, apoi imbinati-le si lipiti-le cu glue. Intai imbinat si apoi picurat glue. Nepotrivirile se indreapta cu rigla si cutterul.


Eu nu i-am pus balamale (doar clenciuri cu bride in 4 colturi, gen ca inchizatoarea de la cutiile de table), deoarece in masina nu stiu pe care parte imi va veni mai bine sa o deschid, pe lung, pe lat si astfel nu o mai misc din locul ei. Dar se pot pune pe o parte 2 balamale si pe alta doua inchizatori cu intindere ca la... cutiile pescaresti alea mari...


Ceea ce nu am spus in prima parte, este ca eu nu ofer un patent cu dimensiuni, detalii si procedee exacte. Aici facem maieutica. Eu va spun cum am facut eu, voi puteti simplifica sau perfectiona procedeul, gasi noi materiale mai bune, ce mai fiecare cum il duce IQ-ul, treba sa iasa buna !








25 februarie 2010

Lada frigorifica pentru pescuit- 1 din 6

Vine vara cu temperaturile alea naspa de aproape 40 si multi pescari se chinuie cu niste cutii cumparate de la marketuri, cu cateva doze pe care le pun la congelat. Unde sa bagi gheata, unde mancarea, berea, sucul sau ce o mai fi si unde sa mai pui si pestele prins ? Eu am rezolvat problema asta, facandu-mi o lada frigorifica spatioasa, foarte usoara, in care bag cam 4-5 peturi de 2 litri inghetate tun si ramane destul spatiu, la urma, pentru aprox. 10 kile de peste (deasupra peturilor). Poanta e ca dupa 3 zile de pescuit in canicula, cand ajung acasa, mai e gheata in peturi. Bineinteles ca o acopar in masina cu o paturica, mai pun pe langa ea ceva haine, adica o mai cocolosesc nitel si nu umblu la ea decat strict cand e nevoie. Lipit de ea sta recipientul cu rame si alte momeli muritoare. Inchipuiti-va ca vreti sa stati si maine, pestele e in juvelnic, si vreti sa schimbati locul la 20 km mai incolo ! Argumente pro, mai aveti si voi, eu va zic doar ca nu-i chiar greu de facut daca esti abil de fel, nu costa mult- depinde de materialul folosit, se poate face impreuna cu gasca si poate fi folosita nu numai la pescuit.
Gata cu introducerea. Deoarece cred ca o sa fie cam lunga treaba si ca sa nu fac pagina de 1m, o sa impart treaba in 5-6 postari : 1, 2, etc, una pe zi. Ca sa fiu mai bine inteles, am facut si niste desene destul de sugestive, fara dimensiuni insa.
Dimensiunile vor fi stabilite de ficare, dupa locul exact pe care-l va ocupa in masina ! si dupa forma si marimea cuvei de plastic pe care o cumparati din comert. Nu faceti cutii enorme ca o sa injurati dupa aia. Lada mea are 70 / 50 cm, cu inaltimea de 33 cm. La origine a fost gandita pt. o Dacie break, dar incape perfect in alte masini.

22 februarie 2010

Prima iesire

Ieri, duminica, am iesit prima oara pe anul asta, dupa stiuca pe Olt. Am mers pe aproape de oras, prin canale cu stuf si apa mica si am lingurit-o pe unde am crezut eu ca o sta. Apa era tulbure rau si nu numai ca nu am luat nimic, dar nici macar nu i-am vazut culoarea. Prin stufuri nici o miscare, dar cu toate astea eu inclin sa cred ca lingura a trecut de multe ori pe langa stiuci. spun asta fiindca aia e cam singura zona de reproducere dintre doua baraje, iar stiuca e foarte multa in zona. Pescarii adevarati nu dau pe langa oras, ei se duc la mama dracu s-o caute, si astfel populatia stiuceasca s-a dezvoltat in voie.
Va mira ca dau acum dupa stiuca ? Pe interzis ? Ei bine, ala care nu se duce deloc la pescuit in prohibitie, sa arunce primul cu piatra ! Eu de cand ma stiu, am mers la pescuit unde si cand am vrut, modalitatile de protejare a pestelui sunt altele, nu ce poate prinde un amarat cu un bat ! Si nici nu-mi prea bat capul cu toata moftangeria asta foarte la moda, C&R, ecologisme ieftine, etc. Uitati-va pe site-uri pescaresti cu poze si o sa vedeti cele mai mari capturi, luate in prohibitie si "apoi eliberate"- vrajeala. Mie-mi place pestele si prind sa-l mananc (eu), astfel sunt in legitimitate, ce naiba rost are sa-l chinui pana la mal si apoi sa-i dau drumul spre a-mi satisface un hobby !
In fine, cum ziceam n-a mers nimic, dar tot m-am ales cu niste poze frumoase, facute de prietenul Razvan, care si el a prins tot aer curat si ceva foame...

21 februarie 2010

Maruntisuri

   Cateva linguri, castere, fleacuri si alte...maruntisuri.

13 februarie 2010

PROHIBITIA 2010 - ORDINUL...

ORDIN: ..............


SECŢIUNEA 1

Zone şi perioade de prohibiţie

Art.1. (1) - Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ /sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 05 aprilie – 03 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 zile, în perioada 5 aprilie – 19 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.

(2) Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ /sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în râul Prut, în zonele inundate permanent sau temporar şi în lacul de acumulare Stânca - Costeşti, pe o durată de 100 zile, în perioada 01 aprilie- 9 iulie inclusiv.

(3) Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ /sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în faţa gurii Dunării – Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 zile, în perioada 05 aprilie – 03 iunie inclusiv.
Art. 2. - În Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial,recreativ /sportiv şi familial al oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, pe o durată de 90 zile, în perioada 01aprilie – 29 iunie inclusiv.
                                                                      2
Art. 3. (1) - Se declară zone de refacere biologică / zone de protecţie pentru resursele acvatice vii următoarele:


a) Pe râul Prut, sectorul cuprins între baraj Stânca-Costeşti şi confluenţa cu râul Elan, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ- sportiv care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie;

b) Dunărea Veche, între confluenţa canalului Olguţa cu Dunăre Veche şi confluenţa Dunărea Veche cu Canalul Sulina, Mm 13+1.000, pe o durată de 275 zile, în perioada 01 martie – 30 noiembrie inclusiv, cu excepţia pescuitului recreativ-sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea imediată în mediul acvatic natural a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate;

c) sectorul de pe Dunărea Veche cuprins între confluenţa cu canalul Sulina, de la Mm 13+1.000 şi până la confluenţa cu canalul Sulina, Mm 8+600, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea în mediul acvatic natural a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate;

d) lacul Gâsca din Complexul Somova-Parcheş, în tot timpul anului;

e) lacurile Erenciuc şi Zmeica în tot timpul anului
e) lacurile Erenciuc şi Zmeica în tot timpul anului;


f) cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe din zonele rectificate, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea în mediul acvatic a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate;

g) pe braţul Sfântu-Gheorghe, în zona km 22-25, pe o durată de 90 de zile, în perioada 15 februarie – 15 mai inclusiv;

h) pe Braţul Chilia, în zona km 72-77 Pardina, pe o durată de 90 de zile, în perioada 15 februarie – 15 mai inclusiv;

i) pe Dunăre, în zonele Mm 52-57 (Isaccea) si Mm 64-80 (Grindu), pe o durată de 90 de zile, în perioada 15 februarie – 15 mai inclusiv;

j) pe Braţul Borcea, in zona km 37-47 (Fetesti), pe o durată de 77 de zile, în perioada 15 martie – 30 mai inclusiv.

k) zonele cu regim de protecţie integrală din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării;

l) zona Rezervaţiei Marine Vama Veche – 2 Mai, delimitată de coordonatele:

NV: 43o47’ lat. N şi 28o35’18” long. E;

NE: 43o47’ lat. N şi 28o40’ long. E;

SV: 43o44’20” lat. N şi 28o35’18” long. E;

SE: 43o44’20” lat. N şi 28o40’ long. E;

şi a cărei limită dinspre mal este balizată.
Art. 4.(1)- În zonele de refacere biologică / zonele de protecţie, sunt interzise:


a) pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice;
b) lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol


4

existenţa resurselor acvatice vii, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea şi recoltarea plantelor, extragerea de nămol, nisip şi pietriş, colectarea gheţii;

c) lucrări în zona malurilor, precum şi tăierea arborilor şi arbuştilor de pe mal;
d) admiterea în zonă a raţelor şi gâştelor domestice.


(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) activităţile prevăzute la lit. a)-c) nu sunt interzise în următoarele situaţii:

a) când pescuitul se desfăşoară în scopuri ştiinţifice sau de cercetare;

b) din considerente de prevenire a inundaţiilor.

SECŢIUNEA a 2-a

Specii şi perioade de prohibiţie
Art.5 (1) - Se interzice pescuitul comercial,recreativ/sportivşi familial a speciilor de peşti, după cum urmează:


a) ştiuca, pe o durata de 59 de zile, în perioada 1februarie - 31 martie;

b) lostriţa, păstrăvul de mare şi mihalţul, tot timpul anului;

c) păstrăvul indigen, păstrăvul fântânel şi coregonul, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie şi din 15 septembrie – 31 decembrie 2010, iar lipanul începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 31 mai 2010 inclusiv şi din 01 ianuarie - 31 mai 2011;

d) sturioni, în tot timpul anului, cu excepţia:

- pescuitului în scop ştiinţific;

- pescuitului reproducătorilor în stare vie în scopul realizării programelor de populare a Dunării şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni;

(2) În apele Mării Negre se interzic:

a) pescuitul calcanului în apele comunitare, pe o durată de 46 de zile, în perioada 1 ianuarie– 15 februarie.

b) pescuitul rechinului, pe o durată de 47de zile, în perioada 15 martie – 30 aprilie inclusiv;

c) reţinerea la bord a femelelor de rechin gestante pe toată perioada anului;

d) pescuitul sturionilor în tot timpul anului;

e) pescuitul delfinilor în tot timpul anului, menţinându-se obligativitatea raportării capturilor accidentale de delfini inclusiv din ZEE (Zona Economică Exclusivă).

(3) Pescuitul calcanului şi dimensiunile minime ale ochiurilor de plasă se supun dispoziţiilor Regulamentului (CE) …….al Consiliului din ……. de stabilire a posibilităţilor de pescuit şi a condiţiilor aferente aplicabile pentru anumite resurse halieutice în Marea Neagră.
Art. 6.- Prohibiţia pescuitului în scop comercial şi familial a scrumbiei de Dunăre se stabileşte, pe sectoare astfel:


a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 7 zile, în perioada 05 - 11 aprilie inclusiv;

b) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 22 zile, în perioada 11 aprilie - 2 mai inclusiv;

c) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 zile, în perioada 19 aprilie - 18 mai inclusiv.

Art. 7.- Capturarea reproducătorilor de sturioni se realizează în stare vie, în următoarele zone şi perioade:

a) pe o durată de 90 zile, în perioada 15 februarie – 15 mai inclusiv, în zonele stabilite la art. 3 lit. i.

b) pe o durată de 77 zile, în perioada 15 martie – 30 mai inclusiv, în zona stabilită la art. 3 lit. j.
. . . . . . . . . . . . . . . . .
Art.12.- La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului nr. 84/189/2009 privind prohibiţia pescuitului în anul 2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I , nr 147 din 09 martie 2009.


Art. 13 Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al Românie, Partea I .

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Radu Mircea BERCEANU

Ministrul mediului,

Elena Gabriela UDREA

12 februarie 2010

Plumbii - o problema ?

   In decursul unui an de pescuit, pierdem o gramada de plumbi. Ma refer la cei care dau stationar dupa rapitori, inspecial dupa somn si salau. Se stie ca pestele mai mare sau mai mult, sta de obicei in locuri imposibile, pline de agatatori sau scoici taioase. Daca inmultim numarul de plumbi lasati in balta cu cat costa in medie unul, ajungem la concluzia ca anual dam pe lest cat pe o iesire mai departata de 2-3 zile. Un trip, un raid.
   Cei mai multi iau plumbii de gata, bine facuti si fara munca , afumatura si alte neplaceri, dar mai sunt si pescari plictisiti de iarna si cei mai indemanatici, carora le place ceva self- made si cei mai economi din fire.

   "Mi- as face culisanti, dar nu pot sa le fac gaura, canalul". Ei bine, sa va arat o metoda simpla de a-i turna, atat culisanti cat si plumbi cu vartej.
   Luam o bucata de BCA, potrivita cu numarul de matrite pe care le vom face pe ea (nu prea mare, caci vom vrea s-o pastram dupa aceea si sa nu ocupe loc mult). Facem un desen sumar cu creionul, mai mari mai mici. Cu o surubelnita si un ciocanel, croim si scobim matritele, cu atentie sa nu se sparga marginile sau blocul (de BCA ! ). Finisam, e gata. Inainte de turnare si de fiecare data, pentru a nu se lipi plumbul de matrita, presaram putin ipsos sau sare de bucatarie sau orice praf care nu arde si il presam bine pe forma.
   Pentru culisanti, facem la un cap si la celalalt al matritei cate un canal, adanci pana la jumatea adancimii matritei.
   Pentu fiecare forma vom folosi pentru a face canalul, o tija de sarma de preferinta mai otelita, cu un cap indoit pentru a o putea apuca usor. Pe aceasta tija rulam o bucatica potrivita de staniol de la ciocolata, sau mai buna de la pachetul de tigari (o invelim), nu prea din gros, de ex. o tija de 7 cm cu grosimea de 1,5 mm o invelim cu o fasie de staniol de 7 x 1,5 cm. Odata intodusa tija in canaletele din forma, punem pe capete, presam putina paine framantata. Altfel atunci cand turnam plumbul, tija va pluti din cauza mai micii densitati.
   Pentru plumbii cu vartej, e bine sa folosim agrafe mari cu vartej. Scobim un locas pe dimensiunea vartejului, astfel ca agrafa sa intre in forma spre a fi prinsa in plumb. De agrafa, mai legam suplimentar o bucatica de sarma indoita ca sa nu pluteasca pe plumb. Peste vartej presam paine.

   Nu-i mare filosofie, poanta e ca trebuie pus praf in forme si ca sarmele trebuie invelite cu staniol. Plumbul se gaseste usor la cei care colecteaza fier vechi, la un pret de nimic, sau pe langa vulcanizari- plumbii de echilibrat roti, etc. Plumbii pentru un sezon intreg si pentru toti cei din gasca dvs. se pot turna de catre un om in cateva ore libere. Noi asa facem de ceva timp.

01 februarie 2010

Despre (anumite) chinezarii


Te rade lumea ! Asta are mai mult chinezarii, ori e calic, ori e prost. Clar. Ei bine, o sa va povestesc despre cateva "chinese made" pe care le am si din experienta le-as putea recomanda si adeptilor "only Trade Mark".
Sa incep cu telescoapele alea prapadite de fibra, zise cateodata C compozit, dar de fapt sticla neaosa. De alea cu pretul din doua cifre. Daca dai pe o apa in care stii ca sunt pesti mari, daca de obicei sprijini batul de pereul din beton, sau de balustrade, daca dai noaptea cu multe bete si nu vrei sa le strangi cand te culci ca poti gasi la trezire namila agatata si obosita gata, ei bine, astea sunt betele care-ti trebuie. De preferat cu o lungime de 4 m, fiind folosite fara bambina, cu firul bine intins si la lungimea asta stau usor incovoiate. Actiunea nu conteaza, poti da si cu plumbi de 150 g. Pe curent mare, sub baraje pe canalul de fuga trebuie folosit lest greu de pana la 300 g, ce naiba sa faci cu un carbon de firma, ca daca ti-a dat un salau de macar 1 kil + lestul + forta curentului, iti face batul maruntele. Si iti permiti sa lansezi cu carbonul cu lest de, sa zicem 120 g ? De cate ori ? Pereul zgarie rau betele, mai ales cand trage sau e vant si cum...Noaptea le poti lasa cu momeala in carlig fara sa-ti fure batul (pestele). Simplu: le culci la baza pereului, sau a balustradei. Oricat de mare e monstrul nu poate decat sa ridice varful ei pana la marginea de sus a pereului, neputand sa-l rupa. Apoi va dormi si el pana dimineata. Bineinteles ca nu-s bune la orice fel de pescuit sau peste, dar pe unde merg eu, s-au dovedit net superioare oricaror bete de firma. Sunt fiabile, usor de reparat sau de inlocuit si de ce nu, low cost.
Un monofilament care prin caracteristici precum: rezistenta la rupere, UV, apa, noduri, durata de viata si ce o mai fi, este tot chinezesc, BESD- Thunder. La noi 6 lei rola de 150 m. L-am pus pe mulineta batului cu care dau la artificiale. Pentru asta folosesc acest fir la grosimea de 0,16 de multi ani si pot spune ca am prins cu el peste de 6 kile si l-am adus la mal (avat in curent !). Am dat si la clean, pastrav, stiuca, biban si la tot ce se repede la tinichele si plastice, l-am recomandat prietenilor, care au fost multumiti de el. Nu face inele, nu pluteste, nu putrezeste nici dupa un an, ramane flexibil, moale pana il schimbi. La stiuca de ex. nu faci jocul lingurii cu textil precum cu un astfel de mono. Si nu se rupe la peste mare fiindca primul lucru pe care-l faci cand ajungi pe balta e sa reglezi frana mulinetei destul de slaba. De fiecare data. Tot asa, tai 1,5 m si-l arunci, deoarece prin lansari repetate se va uza excesiv pe un segment de 0,5 m din cauza inelului de varf. Daca-l gasesti, incearca-l.
O chizarie ajunsa de pomina in cercul meu de pescari, e o rotativa prapadita. Nu se invarte paleta decat cand isi aminteste si i se stramba tija deseori, nici nu mai imi amintesc de pe unde am luat-o acum multi ani. Am gasit-o prin cioveie si am incercat-o intr-o doara la avat, fiindca are paleta mica, Ag si lest greu vopsit in alb. Ma nene, da avatul in ea ceva de speriat, n-o folosesc decat cand nu mai e alta sansa, ca sa n-o pierd cumva. Da` de ce o ia asa nu stiu, banui ca din cauza ca se roteste slab, mai sta...iar se roteste...Din cauza rotirii slabe, merge usor in apa si pot da si in amonte pe langa mal cu ea, lucru mare ! Imi vine sa rad cand mi-amintesc cum fac prietenii la pescuit cand vedem avatul si nu vrea: dau sa schimb tinicheaua si-i auzi "Atentie ca asta pune chinezaria !). Aka l-a si luat!
Starletii chinezesti sunt foarte buni, cu conditia sa fie proaspeti. Din cauza transportului si depozitarii indelungate, se mai duc, de, China e cam departe ! Totusi sa nu uitam ca atunci cand chinezii foloseau substante luminiscente noi aveam opaituri. Si italienii si alti mari producatori.
As putea sa lungesc pelteaua, dar o sa inchei cu cateva observatii "anti".Nu folositi linguri de stiuca, voblere, lampi de cap si articole de camping (si altele de care nu-mi aduc acum aminte) chinezesti. Nici momeli. Parerile pro si contra susnumitelor chinezarii, ar trebui sa fie bazate pe practica si observatie personala, sa fie argumentate, da, subiectiv, pentru ca orice cititor sa poata trage niste concluzii clare din experienta altora.
Fir (chinezesc) intins la max !