Intrarea se face de la barajul Turnu, acolo unde este o benzinarie OMV si un motel, se traverseaza barajul pe malul stang al Oltului si se intra la stanga (spre amonte), pe drumul spre Manastirea Turnu. Apoi vom trece prin doua mici tuneluri auto si putin mai incolo se desparte drumul, la dreapta se face o trecere pe sub calea ferata ce duce la Manastire ( aprox. 400 m ). Aici, dupa ce vizitam biserica, ne facem cruce si zicem "Doamne ajuta", vom lua apa de baut pentru timpul cat vom sta la pescuit, fiindca in alta parte nu mai avem niciun izvor cu apa potabila.
Ne intoarcem, trecem iar pe sub calea ferata si tinem drumul spre amonte. Drumul nu se mai desparte deloc pana la final, la cantonul Cozia, unde se termina.
Dar sa vedem care ar fi "regulile casei" pe aici. Se pescuieste normal, cu permisul ANPA, fara vreo taxa suplimentara, se poate pescui si noaptea. De anul trecut, s-au introdus (cam sporadic), patrule de jandarmi pentru a mai tempera manelarii si grataragii de obicei beti, ce fac galagie si gunoaie si focuri mari sub pretextul pescuitului. De asemenea, zilnic, un reprezentant al Parcului, patruleaza pe aici, nici el nu stie pentru ce saracu`, dar se ia de cine pune cort (interzis in afara unei rezervatii prafoase si fara umbra, desi nu exista nicaieri vreun semn, vreun panou care sa specifice acest lucru si nici lumea nu se conformeaza si pune cortul langa locul de pescuit, avand ceva discutii cu respectivul... x), iar mai pe seara dispare, pentru ca musafirii se cam abtiguiesc si pot pune paru` pe el. Deci, punem cortul mai pe seara si daca se poate, evitam zilele de weekend, cand tot ce sufla in cateva judete, vine aici sa mance mici si sa bea bere si sa urle noaptea. In astfel de zile, vom merge in amonte, pana ce dam de un tunel auto foarte lung, cam de 500 m si dupa el, vom da de locuri linistite. Voi mai vorbi de tunelul asta, fiind un punct mai special al traseului. In sfarsit, punem cort abia seara sau in locuri mai ferite (se gasesc), avem intotdeauna la noi punga de gunoi si nu facem foc aiurea, mai ales cand bate tare vantul, daca totusi vrem foc, facem vatra din bolovani si foc mai mic - controlabil, pe care-l stingem cu apa sau pamant noaptea cand ne culcam. Mai bine dormim in masina care e langa locul de pescuit si evitam toate discutiile cu vreun oficial.
Aici sunt speciile de pesti specifice Oltului, dar in functie de locuri, putem prinde cu precadere, cand una cand alta. Astfel, pe lacul Turnu, da bine cleanul si avatul, in dreptul celor doua mici tunele de pana la Manastire da somoteiul, de la trecerea spre Manastire si pana la un debarcader ce intra usor in albie, se prinde rar dar frumos, caras mare si caracuda cocosata, cate un lin, tot aici mai pe toamna si stiuca, apoi la deal merge somoteiul, cleanul, sau cate o mreana, rar. Si obleti peste tot.
Sa o luam pas cu pas. Sub barajul Turnu, nu se prinde absolut nimic, nu stiu de ce si oricum pereul e foarte inalt si asa de abrupt ca nu poti sa cobori, deci nu e de interes. Sus pe lac, pe malul stang, se pate incerca avatul, care e destul de mare, dar da cam rar, sau cleanul mai spre sfarsitul pereului, spre tufe, de asemenea aici se mai prinde si babusca sau caras mic. Dupa aceste locuri, urmeaza un tunel mic auto si cand iesim din el, se face o deschidere cu parapet metalic, pana la al doilea tunel, de vreo 200 m. Aici, in larg, apa este foarte adanca, de cam 20 - 25 m, cu substrat moale fara agatatori, insa spre mal la 15 m deja sunt obstacole si fiare in apa, asa ca recuperam rapid si cu batul ridicat. Pe toata deschiderea trage somoteiul si catodata si ghibortul face ravagii. Se poate da si ziua la somotei datorita adancimii apei.
De indata ce am iesit din al doilea tunel, pe stanga, este un mic loc, unde se pot pune 3 -4 bete si aici fiind un loc de somotei, apa foarte adanca si trage si ziua. La 25 m mai incolo e un mic parapet de beton sub care pe seara se aduna o multime de cleni, chiar sub mal. Este indicat sa-i luam la viu, la pluta, fiind foarte aproape, la 0,5 - 1 m de mal si noi deasupra, cu fereala sa nu ne vada prea tare.
Urmeaza o bucata de drum de vreo 300 m unde avem in stanga, doar rapa cu copaci. Atunci cand apa e scazuta, se poate lansa de jos, de sub copacii aia, stand pe braul pietros ce ramane liber. Aici apa are cam 5 -6 m adancime si e loc bun de somotei, sau de clean pe langa mal.
Am ajuns la un paraias ce vine, trecand pe sub calea ferata, prin pasajul ce urca la Manastire. Aici se prind obleti pentru momeala. Stand langa parau, cum te uiti spre Olt, la stanga, pana la copaci, este un loc de 20 m, linistit, cu apa mica si substrat nisipos, tentant dar plin de agatatori submerse, de fapt cracane lasate infipte in mal de nenumarati dobitoci cu nume de pescari (fapt generalizat pe toate apele). La dreapta paraului, mai sunt inca agatatori vreo 40 m si apoi urmeaza locuri bune de somotei, lansand foarte in larg, pe un platou cu adancimea de 3 - 5 m, cu substrat de namol. In spatele nostru, dealungul drumului, este un brau de beton lat de 2 m si inalt de 80 cm, prin care trece teava aductiunii de la Bradisor, cea care traverseaza Oltul pe la cantonul CFR - Cozia si mai apoi merge pe tot parcursul drumului, prin acest brau de beton, uneori inalt de 4 m si care formeaza un zid intre mal, drum si muntele impadurit, un parapet in calea jivinelor padurii.
Acest platou se intinde de unde incepe braul de beton si dupa o curba, pana la debarcaderul ce este montat in prelungirea unei limbi de piatra unde odata era o betoniera. Pana in acea curba a malului si de asemenea pe langa debarcader, se poate da dupa caras mare, fiind un loc foarte bun de dat la adanc si chiar la pluta. Nu se prinde prea mult, dar deobicei se scot 10 - 15 bucati de caras de peste 0,5 kg / bucata, mai ales acolo unde malul se inalta usor, vreo 2 m.
Dincolo de acest debarcader, drumul se inalta, se trece pe langa tunele CFR, si urmeaza un paradis de locuri pentru somotei si clean, locuri umbroase si amenajate sa ai masina langa tine, sa pui cort si sa stai cu familia la o masuta cu bunatati. Loc dupa loc ! Si deoarece mai este mult de vorbit despre anumite locuri mai "pescaresti", voi imparti aceasta postare in doua sau poate trei parti.
Asta a fost una, cealalta, cat de curand !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!