NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată
Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

12 februarie 2012

Pescuitul nocturn la rapitori

La Drumul Vechi - Brezoi

  Stand iarna in fata monitorului, ma mai uit pe pozele mele de pescuit si imi amintesc ce placut e pescuitul de noapte, cu liniste in jur, neaglomerat de alti confrati bagaciosi si cel mai important, feeria de luminite ale starletilor. Cateodata, atunci cand suntem mai multi pescari in linie, zici ca acolo e vreun sat luminat pe ulita...
  Lanternele de cap sclipesc rar si atunci, imediat, un starlet incepe sa zvacneasca, toti ochii sunt atintiti acolo : Uite ma , ca trage ! Acu` trebuie sa inceapa si la mine... si strigate : E mare ba ? Te ajut ?
Didi, Doana, Catalin si eu noaptea la Rusanesti
  Eeeii, reverii... Hai sa vedem cine mananca noaptea dintre rapitori, cine nu si cam cum sta treaba cu datul dupa ei, pe intuneric. E destul de simplu, aproape toti rapitorii ataca noaptea, mai putin cei care se bazeaza pe o buna vedere la vanatoare. Astia ar fi : stiuca, avatul si bibanul, dar bibanii mai vaneaza rar si noaptea atunci cand sunt infometati. Poate ca si avatul o fi vanand, nu stiu, dar cu ce sa dai noaptea dupa el ? Stiuca, sigur nu mananca noaptea, poate cu vreo rara exceptie, cand e una mai ticnita...
Surprize pe inserat : african


  Somnul, e principala tinta la nocturn. Nu ataca la fel cum o face catodata in cursul zilei, la ape mai adanci, ci vine mai spre mal, pe platouri putin adanci unde ataca printre ierburi si la suprafata. Rezulate mai bune se obtin cu aruncari mai scurte si apoi, la intervale de timp, recuperari de cate un metru, pentru a elibera momeala din aluviuni. Verificarea momelii se face mai rar, mai ales la coropisnita, altfel o tragem prin ierburi si o pierdem, chiar daca era intacta in apa. 
 Salaul, alt peste vizat noaptea, se prinde atat pe lacuri cat si pe curent. Momeala sa fie proaspata, vie, verificata cat mai des. Daca e in zona si daca substratul fundului si pozitia noastra o permite, se prinde excelent in nocturna, cu twistere, plastice moi.
  Cleanul da si el noaptea, mai rar si atunci il prindem doar la carlige foarte mici si momeli de pasnici. Sau la pestisor viu, caruia ii infigem carligul totdeauna prin coada.
  Pastravul, dupa cum se stie, are interdictie de pescuit nocturn, insa totusi, atunci cand ne ducem de dimineata, are cam 30 min inainte de prima lumina, o "iufa". De aceea e bine sa avem la noi o pluta cu starlet, pentru prima aruncare.
  Mihaltul, este interzis tot timpul anului, mananca noaptea in reprize si ataca hrana in general moarta, bucati de peste, insa pe asta il putem scoate din discutie, deoarece trage exclusiv noaptea, iarna si doar acolo unde are acces direct de urcare din Dunare. Se prinde in foarte mici cantitati la gurile raurilor mari, in perioada viscolelor, pana in primavara, cand se retrage in Dunare, la mari adancimi.
  Mreana, desi nu o socotim rapitor, are faze in care chiar se comporta ca atare, atacand twisterele si bineinteles si mici pestisori vii. La mreana, e un pescuit ceva mai complicat decat la somn, drilurile sunt mai tari, rateurile mai dese si atipitul pescarului, interzis, deoarece bucatile cele mari dau dupa miezul noptii si pana ce este lumina plina. Si daca dormi atunci cand loveste o mreana de peste doua kile si se inteapa, mai gasesti batul doar daca pui pe el o tona de pietroaie.
Intai amenajam locul
  De asemenea, trebuie respectate niste reguli, spre a avita surprizele :
  Inca de acasa, verificati lampa de cap daca merge si oricum luati niste baterii de rezerva, macar pentru a-i servi pe alti uituci. Nu lasati pe ultima data cumparatul starletilor si nu-i lasati la lumina si caldura. Chiar daca aveti destui, mai luati o punguta, poate aia vechi au expirat sau a batut soarele pe ei. Clopoteii sunt utili chiar si atunci cand avem starleti, de multe ori nu vedem cand trage in timp util. Luati ceva de imbracat mai gros, frigul amplifica somnolenta si adio peste. Luati si un tovaras, noaptea e nasol de unul singur, nu vorbesti, adormi, si adio...
  Cand ati ajuns la loc, amenajati zona din jur, de pe mal, sa nu aibe agatatori craci,etc.Tineti distanta, daca se poate, de vreo 20 - 30 m intre pescari, asigurati-va ca aveti cum scoate pestele prins, ca e un acces pana langa apa si daca aceasta are tendinta de crestere a nivelului, puneti cracanile mai in deal, noaptea e mai dificil de facut asta. Pastrati ordinea in lucrurile si sculele de pescuit, in asa fel ca sa le puteti lua si pe intuneric la nevoie. Minciocul trebuie desfacut si asezat pe undeva pe la mijlocul betelor, sa nu fie nevoie de ajutor, sa-l puteti apuca indiferent la care bat sunteti. Juvelnicul de asemenea, desfacut si cu acces usor, nealunecos, spre a evita cascadoriile si baia nocturna. Uitati-va in jur, unde va puteti adaposti daca vine vreo ploaie la noapte ? Daca stiti asta, veti sta nestresat la pescuit, indiferent de vreme. Lansati de la bun inceput drept in fata, perpendicular pe apa, in unghi drept fata de mal si vorbiti si cu amicii din dreapta si stanga sa faca la fel, toata noaptea veti lansa in orb si asa evitati incurcaturile. Daca asta nu-i posibil, memorati bine inca de pe lumina, pozitia celorlalti. Daca ati aruncat peste alt fir, schimbati doar locul betelor intre ele. Folositi un fir de culoare deschisa, opaca, spre a putea vedea usor directia acestuia in apa - ajuta foarte mult asta. Sunt bune si 1 - 2 bete de rezerva, cu care nu aruncati, doar le aveti pregatite la caz ca se incurca sau rupe firul la vreunul din celelalte.
  Mancati consistent cat inca mai este lumina, mai tarziu s-ar putea sa nu mai aveti timp de asta. Majoritatea atacurilor sunt de la apus pana la miezul noptii, abia inspre ora 1,00 mai aveti o mica pauza. Si insfarsit, uitativa bine de caini vagabonzi si cateodata blanzi si nevinovati si puneti mancarea bine asigurata, ca ramaneti flamanzi, astia va hackeresc de merinde, una - doua ! Si dati-le si lor ceva, ca doar stau cu voi toata noaptea - tovarasi de pescuit !
Poza cu unul dintre tovarasi 
  Un sfat pentru pescarii de somn si somotei : asigurati cum stiti mai bine betele, verificati si schimbati momeala din ele si cam pe la ora max. 2,30, trageti un pui de somn pana pe la 5 - 5,30, fiindca de la ora aia pana spre dimineata, la 3,30 - 4,00, nu mai trage mai nimic si oricum ceea ce trage, gasiti dimineata agatat. Daca e caldura mare a doua zi, nu veti putea dormi ziua si daca mai stati o noapte, orice minut atipit, conteaza mult.
Didi la Rusanesti
  Orice ar fi afara acum, ninsori, ger si viscole, ganditi-va ca dupa prima ploaie din mai, incepe sezonul de pescuit nocturn (oficial, din iunie, dar noi vorbim aici despre cand trage, nu despre cand e voie), asa ca nu mai e mult... Totusi, cel putin la somn, recomand sa nu mergem din luna mai, atunci, unii inca mai depun, se prind usor fiindca ataca tot ce misca si e pacat, mai ales ca daca vom incepe in iunie, vom prinde tot la fel. Din acea cauza se vad si aici pe net, tot felul de capturi grozave, luate cu kastere la apa mica, de fapt un fel de jaf in maternitate.
   Avem tot restul anului pentru nocturne !

9 comentarii:

  1. Amintiri frumoase....ha,ha....da unde'i vara,ca nu mai vine ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa ca e buna si iarna... atunci cand nu e gheata pe ape, pestele nu mai trage bine primavara !

    RăspundețiȘtergere
  3. dar poza in care esti tu si cu tovarasul tau patruped imi place cel mai mult si peisajul este foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poza este facuta la balta Proieni, mai sus nitel de Brezoi - Valcea, pe cursul Oltului si muntii din spate sunt Fagarasii, un pic ninsi, mai era gheata pe balta. Catelul e localnic, nu mi-a spus cum il cheama, dar are atributii de control pe acolo... :)))

      Ștergere
  4. Salut,

    Ai incercat si cu pestisor mort?

    RăspundețiȘtergere
  5. Desigur, dar nu da rezultate ca si cel viu. In fapt, unii rapitori nici nu trag la peste mort.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt mai multe specii care nu trag la peste mort, deci sansele de reusita sunt mai mari la cel viu.

    RăspundețiȘtergere

De azi am introdus moderarea commenturilor, din cauza spamarii repetate. Scuze pentru inconvenient !!!