NOU ! Incearca acum o cautare pescareasca: ORICE DIN PESCUIT

căutare personalizată

24 august 2014

Conserva de caras, la borcan

   
 
   Am citit pe Facebook, o reteta de caras conservat, postata acolo de unul dintre prietenii mei, din Sibiu. Anume, Sorin Birlea.  M-a impresionat poza cu borcanele atunci puse si i-am cerut reteta si permisiunea de a o pune aici, spre deliciul multor pescari de pasnici si pasionati de asemenea, de gatitul cu schepsis, al pestelui.

  
   Eu nu am facut (inca) aceasta conserva, dar dupa cum arata borcanele alea, garantez ca va iesi ceva super ! Iata asadar, faimoasa reteta :

Sorin Birlea
· Sibiu ·

Reteta conserva de peste

Deci, reteta:

Aceasta reteta o fac de peste 10 ani, am incercat mai multe dar in final am ramas la aceasta.
E foarte buna, bucatile de peste nu se zdrobesc, nu trebuie sa mesteci in ea, nu se prinde pe oala, etc, etc...
Conserva prefer sa o fac din caras "ca palma" sau si putin mai mare.
Alt lucru bun e ca nu exista o cantitate anume de ingrediente, se pot face si 4 borcane, si 7 borcane, oricat, depinde de cantitatea de peste avuta.

Ingrediente:

- peste ( caras)
- morcov taiat cubulete mici
- ceapa taiata solzisori
- usturoi taiat bucatele medii
- piper boabe
- sare
- foi de dafin ( o foaie la un borcan)
- ulei
- bulion
- otet. ( o lingura si jumatate la un borcan)

- Borcane care au capace cu filet. ( cam de 400 ml)

Pestele se curata, se eviscereaza, se taie toate aripioarele, apoi se spala si se taie rondele cam de 2 - 3 cm.
Se ia un borcan si se adauga cam 3-4 rondele de peste, apoi se adauga cateva cubulete de morcov, cativa solzisori de ceapa, putin usturoi, sare, si 3-4 boabe de piper.
Apoi iar se adauga 3-4 rondele de peste, morcov, ceapa, sare, piper boabe, etc.
Apoi iar 3-4 rondele de peste, si tot asa pana se umple borcanul.
Cand borcanul e plin, se adauga o foaie de dafin, o lingura si jumatate de otet, se adauga ulei cam jumatate de borcan si bulion tot cam o jumatate de borcan ( in ordinea asta).

Foarte important, sa nu inghesuiti prea tare in borcan ingredientele.

Apoi se pune capacul cu filet pe borcan, si se continua la fel cu toata cantitatea de peste avuta.
Cand s-a ispravit toata nebunia asta, borcanele se pun intr-o oala si se fierb "in dunti" 11 ore, la foc potrivit. Deja aici e treaba sotiilor, prietenelor, etc, ele sunt experte la capitolul asta. Trebuie adaugata apa cand scade, etc...
 Iarasi foarte important este ca pe timpul fierberii borcanele sa aiba apa pana la nivelul capacului, tot timpul. Cand scade, se completeaza...

Dupa cele 11 ore ( eu le las si 12 ore) borcanele se lasa in continuare in oala, pana se racesc in apa lor.
Nu o sa se simta niciun fel de oscior, o sa se topeasca toate
Merita incercat, nu aveti nimic de pierdut, numai de castigat

Cam asta e, reteta se poate face si cu altfel de specii de peste, doar ca nu stiu cat trebuie lasata sa fiarba "in dunti" cu platica sau obleti, etc.
Probabil ca mult mai putin, dar eu stiu doar reteta cu caras
Sa aveti pofta!


 
     Da, sa avem si sa ne invrednicim sa o facem. Ca peste... are balta !